Etiyopya'daki muhalif gösteriler

Etiyopya'daki muhalif gösteriler

Çatışmalarda 2 sivil ve bir güvenlik görevlisi öldü, 9 kişi yaralandı

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'nın Amhara eyaletinde göstericiler ve polis arasında çıkan çatışmada 3 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı.

Komiser Amare Goshu, yerel basına yaptığı açıklamada, eyaletin Kobo şehrinde yaşanan olaylarda bir güvenlik görevlisi ve 2 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yaralanan 9 kişinin tedavi altına alındığını belirten Goshu, bazı ev ve iş yerleri ile araç ve tarım alanlarının da zarar gördüğünü kaydetti.

Yaşananlarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini dile getiren Goshu, bölgede durumun kontrol altında olduğunu anlattı.

Aynı eyaletin farklı bir bölgesinde hafta sonu Timkat Bayramı kutlamaları sırasında çıkan olaylarda 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Sık sık muhalif gösterilerin yaşandığı Amhara ve Oromiya eyaletlerinde yaşayan Oromo ve Amhara halkı Etiyopya'nın en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor.

Yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı Etiyopya'da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27'lik bir kısmını teşkil ediyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu ileri sürüyor.

Hükümet, insan hakları kuruluşları tarafından muhalif siyasetçi, gazeteci ve göstericilere karşı hak ihlallerinde bulunmak ve aşırı şiddet uygulamakla suçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :