Etiyopya’da yağmalanan Türk fabrikaları

Etiyopya’da yağmalanan Türk fabrikaları

AA, Etiyopyalı muhalif göstericilerin yağmaladığı fabrika ve iş yerlerini görüntüledi

ADDİS ABABA (AA) – Etiyopya’nın Oromo eyaletinde saldırıya uğrayan çok sayıda fabrika ve iş yeri görüntülendi.

Başkent Addis Ababa’nın 35 kilometre uzağındaki Sebbeta bölgesinde salı günü yağmalanan ve içerisinde iki Türk firmasının da olduğu caddede şu an sükunetin hakim olduğu görülüyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana hükümet karşıtı gösterilerin arttığı Etiyopya’da son hedef ülkedeki yabancı şirketler oldu. İlk olarak caddedeki araçları ateşe veren göstericiler Sebbeta'daki Türk firmalarının da yer aldığı çok sayıda yabancı şirkete ve çiçek tarlalarına zarar verdi.

Bölgede hala onlarca polisin güvenlik tedbiri aldığı görülürken sokakların boş olması dikkati çekti.

Yağmalama sonrası en fazla zarar gören şirketlerden biri de uzun süredir Etiyopya’da üretim yapan Türk şirket BMET Kablo oldu. Fabrikanın ofislerini yağmalayan ve yatakhaneye girerek işçileri darp eden saldırganlar olay sırasında çok sayıda işçinin paralarını ve pasaportlarını gasbetti.

Fabrikanın ofis ve yatakhanesinin kötü vaziyette olduğu görülürken iş makinelerine ve ürünlere ise zarar verilmediği belirtildi.

Olay günü bölgeden kaçan Türk işçiler aynı gece apar topar Türkiye’ye dönüş yaptı. Söz konusu şirketlerin yetkilileri ise yaşananlar sonrası açıklama yapmadı.

Son yıllarda Afrika’daki yatırımlarına hız veren Türk iş adamlarının Etiyopya’da yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

- Eylemleri sınır değişikliği planları başlattı

Etiyopya’da geçen yıl kasım ayında başlayan gösterilerin ana omurgasını hükümetin Addis Ababa’nın sınırlarını genişletme planı oluşturuyor. Oromolu çiftçiler, planın topraklarını kaybetmelerine yol açacağı korkusuyla sokaklara çıkıyor. Hükümet her ne kadar bu plandan vazgeçmiş olsa da göstericiler ülkeyi azınlık bir grubun yönettiğini ileri sürerek protestolara devam ediyor.

Protestolarda çok sayıda insanın ölmesi ve bazı muhalif isimlerin hapse atılması ise tansiyonun düşmesi yerine yükselmesine neden oluyor.

Ülke etnik köken ve dil temelli sınırlarla 9 eyalete ayrılmış durumda. Ülkede bunların dışında Addis Ababa ve Dire Dawa gibi iki farklı özel yönetimli şehir bölgesi bulunuyor. Ancak Addis Ababa’nın Oromo eyaleti sınırları içerisinde olması göstericilerin hükümet tarafından tehdit olarak görülmesine neden oluyor.

Gösterilerin yaşandığı Amhara ve Oromia eyaletlerinde yaşayan Oromo ve Amhara halkı Etiyopya’nın en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya’da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35’ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27’lik bir kısmını teşkil ediyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6’sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu ileri sürüyor ve Tigrayların devlet yönetiminde tek başına tasarrufta bulunmasını istemiyor.

- "Şükran Bayramı" yasa dönüştü

Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu Oromo bölgesine bağlı Dberzit kentinde düzenlenen "Şükran Bayramı" etkinliklerinde yaşananların son gösterileri de tektiklediği tahmin ediliyor.

Etkinlikte göstericilerin protestosu sonrası polis havaya ateş açmış ve yaşanan izdiham sonucu 50'den fazla insan hayatını kaybetmişti.

Hükümet ölümlerden muhalif grupları sorumlu tutmuş, olaya neden olan kişilerin adalete hesap vereceğini ifade etmişti. Yaşanan olay sonrası 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :