Etiyopya'da 29. Afrika Birliği Zirvesi başladı

Etiyopya'da 29. Afrika Birliği Zirvesi başladı

Zirve kapsamında üye ülke liderleri 3-4 Temmuz'da bir araya gelecek

ADDİS ABABA (AA) – Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 29. Afrika Birliği Zirvesi, 34. Daimi Temsilciler Komitesi toplantısıyla başladı.
Afrika Birliği Genel Merkezinde başlayan ve 4 Temmuz’a kadar sürecek zirvenin açılış konuşmasını Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed yaptı.
Muhammed, kıtanın farklı ülkelerinde devam ederek yayılan terör ve şiddet eylemlerine çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
“Zirvenin gerçekleştiği şu sıralarda Afrika birden çok problemle yüz yüze.” ifadelerini kullanan Muhammed, Birliğe üye ülkelerin bu sorunlara birlik ve uyum içerisinde çözümler üretmesi gerektiğinin altını çizdi.
Muhammed ayrıca Güney Sudan'da büyüyen krize dikkati çekerek, taraflara çatışmayı durdurma çağrısı yaptı.
Birliğe üye ülkelerin büyükelçilerini bir araya getiren Daimi Temsilciler Komitesi Toplantısı 29 Haziran’da son bulacak.
Üye ülkelerin dışişleri bakanlarının bir araya geleceği Afrika Birliği Yürütme Kurulu toplantısı da 30 Haziran-1 Temmuz'da yapılacak.
Bu dönem "Gençliğe Yatırımlar Yoluyla Demografik Fırsattan Faydalanma" temasıyla toplanan zirvenin son iki gününde ise üye ülkelerin devlet başkanlarının bir araya geleceği Liderler Zirvesi gerçekleştirilecek.

Her yıl iki kere düzenlenen zirve, birliğin ana konularının istişare edilmesi ve bu yönde kararlar alınması amacıyla yapılıyor.
Birlik, 1963 yılında 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle Afrika Birliği Örgütü adıyla kuruldu.
Fas’ın bir önceki zirvede üyeliğe geri kabul edilmesiyle üye sayısını 55’e çıkaran birlik, kıtanın siyasi ve ekonomik entegrasyonu için çalışmalarda bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :