Etiyopya ve Mısır arasındaki "baraj" gerginliği

Etiyopya ve Mısır arasındaki "baraj" gerginliği

Etiyopya Başbakanı Desalegne:

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegne, Hedasi (Rönesans) Barajı projesinin yüzde 32'sinin tamamlandığını bildirdi.

Desalegne, hükümetinin 9 aylık çalışmalarına ilişkin parlamentoda yaptığı konuşmada, Mısır'ın Hedasi Barajı'nın yapımını engelleme yönündeki çabalarını eleştirerek, baraj projesine uluslarararası bir boyut kazandırmaya çalıştığını söyledi.

Ülkesinin tüm ihtimal ve seçeneklerle yüzleşmeye hazır olduğunu dile getiren Desalegne, Mısır'ın barajla ilgili "diğer ülkeleri korkutmak konusunda" çok etkili olmayacağını ifade etti.

Desalegne, "Hedasi Barajı projesinin BM Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi konusunda yöneltilen tehditler, bizi korkutamaz. Hak sahibiyiz. Mısır hükümetinin başvurabileceği her yolla yüzleşebilmek için tüm hazırlıklarımızı yaptık" dedi.

Diyalog teklifinde bulunduklarını ancak Mısır'ın yanaşmadığını kaydeden Desalegne, "Hedasi Barajı inşaatı hummalı bir şekilde devam ediyor. Barajın yüzde 32'si tamamlandı. Etiyopya kendi imkanlarıyla barajı finanse edecek" diye konuştu.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, konuyla ilgili yapılan karşılıklı açıklamalar sebebiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı