Etiyopya Başbakanı Desalegn, Sudan Meclis Başkanı İzzeddin'i kabul etti

Etiyopya Başbakanı Desalegn, Sudan Meclis Başkanı İzzeddin'i kabul etti

Sudan Meclis Başkanı İzzeddin:

ADDİS ABABA (AA) - Sudan Meclis Başkanı El-Fatih İzzeddin, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile biraraya geldi. 

Görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında konuşan İzzeddin, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa etmekte olduğu Hedasi (Nahda) Barajı'nın inşaatını tam desteklediklerini belirtti.

İzzeddin, "Nahda Barajı, büyük bir ekonomik kalkınma sağlayacak. Elektrik enerjisi üretiminde barajdan yararlanacak bölge ülkelerinde fakirliği ve açlığı ortadan kaldırarak, büyük kalkınma projelerinin önünü açacak" dedi. 

Etiyopya Başbakanı Desalegn de İzzeddin'in Etiyopya'ya yaptığı resmi ziyaretin, iki ülke arasındaki "tarihi ve samimi" ilişkileri somutlaştırdığını belirtti.

Etiyopya ile Sudan arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda önemli bir mesafe katettiğine değinen Desalegn, "İki ülkeyi demir yolu başta olmak üzere gelişmiş karayolu ağıyla birbirine bağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Desalegn, iki hafta önce yaptığı açıklamada, barajın inşaatının yüzde 40'lık kısmın tamamlandığını duyurmuştu.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, baraj hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan ve Nil havzası ülkelerini karşı karşıya getiren Nahda Barajı konusunda anlaşma sağlanması için Sudan'ın başkenti Hartum'da 25-26 Ağustos'ta müzakere görüşmeleri yapılmış, 3 ülke tarafından atılacak adımları öngören program üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı