Etiyopya Başbakanı Ahmed'den etnik çatışma uyarısı

Etiyopya Başbakanı Ahmed'den etnik çatışma uyarısı

Ülkenin batısı ve güneyindeki etnik çatışmalar, yüz binlerce kişinin yerinden olmasına yol açtı

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, son aylarda ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan ve yüz binlerce insanın yerinden edilmesine neden olan etnik çatışmalara karşı halkı uyardı.

Ahmed, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, son aylarda özellikle batı ve güney bölgelerde baş gösteren etnik çatışmaların bazı gruplar tarafından körüklenmeye çalışıldığını söyledi.

Halkı sükunete ve barış çabalarına destek olmaya davet eden Ahmed, Güney Milletleri Milliyetleri ve Halkları eyaletinde kısa sürede uygulamaya sokulan barış çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

- Yüz binlerce insan yerinden oldu

Ülkedeki farklı bölgelerde devam eden çatışmalar, yüz binlerce insanın yerinden olmasına yol açtı ve Etiyopya'yı son dönemde kıtada en büyük iç göç krizlerinden birinin görüldüğü ülke konumuna getirdi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada, sadece Gedeo ve Guji grupları arasındaki çatışmalar sebebiyle bir milyona yakın kişinin evini terk ettiğinin tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.

Hükümet yerinden olanların sayısına ilişkin açıklama yapmazken, gruplar arasındaki ara buluculuk çabalarına da hız verildi.

İktidar ortağı Güney Etiyopya Halkları Demokratik Hareketinin (SEPDM) yeni başkanı Müferiat Kamil, güneyde çatışmanın yaşandığı bölgeyi ziyaret ederek iç göçe maruz kalan halkı dinledi ve evlerine geri dönecekleri sözünü verdi.

Geçen hafta, Etiyopya'nın batısındaki Benishangul-Gumuz eyaletinde yaşanan şiddet olaylarında ise 10 kişi hayatını kaybetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :