Etiyopya baraj görüşmelerindeki başarısızlıktan Mısır'ı sorumlu tuttu

Etiyopya baraj görüşmelerindeki başarısızlıktan Mısır'ı sorumlu tuttu

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alem: - "Mısır, Etiyopya’dan 1959’da Sudan ve Mısır arasında Nil Nehri sularının paylaşılmasına ilişkin yapılan anlaşmayı tanımasını istedi"

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya, Sudan ve Mısır ile yürüttüğü Hedasi Barajı görüşmelerinde yaşanan başarısızlıktan ötürü Mısır'ı suçladı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mısır, Etiyopya'dan 1959'da Sudan ve Mısır arasında Nil Nehri sularının paylaşılmasına ilişkin yapılan anlaşmayı tanımasını istedi" ifadelerini kullandı.

Etiyopya'nın kendisinin olmadığı bir anlaşmayı tanımaya mecbur edilemeyeceğini kaydeden Alem, "Bu Etiyopya'nın kırmızı çizgisi." diye konuştu.

Alem, Mısır tarafında istişarelerin daha ileri götürülmesine yönelik bir irade eksikliği olduğunu ancak bunun görüşmelerin sonlandırılacağı anlamına gelmediğini ifade ederek, üç ülkenin su işleri bakanlarının yakın zamanda bir araya geleceklerini bildirdi.

1959 yılında yapılan anlaşmaya göre, Mısır, Nil suları üzerinde 55,5 milyar metreküp, Sudan ise 18 milyar metreküp kullanım hakkına sahip.

- Afrika'nın en büyük barajı olacak

Ay başında Sudan'ın başkenti Hartum'da düzenlenen ve Etiyopya, Sudan ile Mısır dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıda ortak bir karar alınamamıştı.

Etiyopya'nın, 2011'de, Nil'in iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla, bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti.

Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler, 13 Kasım 2017'de Kahire'deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı. Liderlerin 29 Ocak'ta Etiyopya'da yaptığı toplantıda ise teknik müzakerelerin yeniden başlatılmasına karar verilmişti.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen, Afrika'nın en büyük barajı olacak projenin toplam maliyetinin yaklaşık 4,8 milyar doları bulması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :