Et ve Süt Kurumuna Bosna Hersek'ten tarife kontenjanı açılması

Et ve Süt Kurumuna Bosna Hersek'ten tarife kontenjanı açılması

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne, Bosna-Hersek'ten yapılacak 15 bin tonluk sığır eti ithalatı için tarife kontenjanı açılması,

SARAYBOSNA (AA) - Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne, Bosna-Hersek'ten yapılacak 15 bin tonluk sığır eti ithalatı için tarife kontenjanı açılması, Bosna Hersekli üreticileri memnun etti.

Bosna Hersek Ekonomik Reformları ve Kalkınma Ortak Komisyonu Başkanı Daniyela Martinoviç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararın olumlu bir adım olduğunu, aynı zamanda Bosna Hersek'in ihracatını da olumlu bir şekilde etkileyeceğini ifade etti. 

Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılmasının ardından bu ülkeye ihracat konusunda sorun olduğuna işaret eden Martinoviç, "Bunun akabinde, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, bu ürünlerin Türk piyasasına sunulması için Türkiye ile irtibata geçti. Türkiye Bakanlar Kurulu'nun kararı da bu görüşmelerin bir sonucudur" dedi. 

Türkiye tarafından alınan kararın Bosna Hersek ihracatına önemli ölçüde yardım edeceğini vurgulayan Martinoviç, Türkiye'ye böylesi önemli bir karar aldığı için teşekkür ettiklerini kaydetti. 

Bakanlar Kurulu kararına göre, sel felaketi yaşayan Bosna-Hersek'e destek amacıyla, bu ülke menşeli sığır eti ithalatına Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce kullanılmak üzere 15 bin tonluk tarife kontenjanı açıldı. Bu kapsamda taze, soğutulmuş veya dondurulmuş büyükbaş hayvan etinin ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde sıfır olarak belirlendi. Söz konusu tarife kontenjanı yıl sonuna kadar geçerli olacak.

Bu karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığınca ithal lisansı düzenlenecek. Söz konusu lisanslar üçüncü kişilere devredilemeyecek. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı