"Et ithalatının düşünülmemesi memnuniyet verici"

"Et ithalatının düşünülmemesi memnuniyet verici"

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz:- "Ette tavan fiyat belirlenmesinin doğru bir uygulama olmadığını düşünsem de kredi kolaylığı ve et ithalatının düşünülmemesi doğrultusundaki açıklamaları memnuniyet verici buluyorum"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, ette tavan fiyat belirlenmesinin doğru bir uygulama olmadığını düşünse de kredi kolaylığı ve et ithalatının düşünülmemesi doğrultusundaki açıklamaları memnuniyet verici bulduğunu söyledi.

Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası'nın şubat ayı meclis toplantısında, ülkenin güney doğusunda güvenlik güçlerinin terör örgütüne karşı kahramanca bir mücadele yürüttüğünü, şehit olanlara Allah'tan rahmet dilediğini söyledi.

Medya binalarına yapılan saldırılara değinen Kopuz, "Sabah saatlerinde Yeni Şafak ve Akit gazetelerine yönelik bir saldırı yapıldığını haber aldık. Basın dünyamızın bu iki güzide kuruluşuna karşı yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

Kopuz, dünya ekonomisinin fırtınalı bir dönemden geçtiğini belirterek, her gün piyasaları dalgalandıracak yeni bir haber yayıldığını, ülkelerin kur silahlarını acımasızca kullandıklarını dile getirdi.

İki hafta önce Japonya Merkez Bankası'nın negatif faize geçtiğini anımsatan Kopuz, "Bu şu anlama geliyor. Finansal kurumlar paralarını merkez bankasında bekletebilmek için zorunlu karşılık oranlarının dışında ek ödeme yapmak zorundalar. 'Tasarruf için öde' adı verilen bu stratejiyi İsveç, Danimarka, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası da benimsemiş durumda" ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomideki endişeler nedeniyle merkez bankalarının negatif faiz uygulamasına geçmesinin ülke paralarının dolar karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu belirten Kopuz, şunları kaydetti:
"Yaşanan şiddetli kur savaşları ABD'yi sıkıştırıyor ve Fed'den beklenen faiz artış adımlarını engelliyor. Fed Başkanının dün yaptığı açıklamalarda da kademeli faiz artışında eskisi gibi istekli olmadıklarını görüyoruz."

- Et fiyatları

Ali Kopuz, ocak ayı enflasyon verilerinin, bu konuda yıl içinde tedbirli olunması gerektiğini gösterdiğini söyledi.
"2015 yılı ocak ayında enflasyon yüzde 7,24 seviyesindeydi. Dünyada emtia fiyatları gerilerken, enflasyon bir yıl sonra yüzde 9,58'e dayandı" diyen Kopuz, bunun da yıl içinde TL'deki değer kaybının piyasada mal ve hizmetlerin fiyatlarının beklenenin üzerinde artmasına neden olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Kopuz, borsa olarak et ve süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın önlenmesinin yolunun, Türkiye'deki hayvan varlığını artırmaya yönelik uzun vadeli tarım politikalarının uygulanmasından geçtiğini her zaman söylediklerini vurguladı.
Ayrıca Et ve Süt Kurumu'nun piyasayı regüle etmekte yetersiz olduğunun, kurumun elindeki ithalat silahının ise üç beş spekülatör için kazanç kapısı haline geldiğinin altını çizen Kopuz, geçen ay borsanın tarım ve hayvancılıkla ilgili görüşlerini Bakanlığa ilettiklerini anımsattı.
Kopuz, bu görüşlerde özellikle aile çiftçiliğinin desteklenmesi ve kredi imkanlarının sağlanması gerektiğinin vurgulandığını aktararak, "Et ve Süt Kurumu 2013'te 45, 2014'te ise 90 milyon liranın üzerinde zarar etti" şeklinde konuştu.
Kurumun birçok ürünü maliyetinin altında piyasaya sürdüğüne dikkati çeken Kopuz, sözlerine şöyle devam etti:
"Düşük fiyatlarla ithalat yapmasına rağmen bu zararlar oluşmuş. Kurumun sektördeki payı ise yüzde üçü bile bulmuyor. Bu da gösteriyor ki et ve süt piyasasındaki istikrarı tepeden inme önlemlerle değil sektörün taleplerinin dikkate alınmasıyla sağlayabiliriz.
Biliyorsunuz iki gün önce Tarım Bakanımız Faruk Çelik Bey kırmızı et sektörüyle bir toplantı gerçekleştirdi. Karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23,3 lira, yağlı etin 21,8 lira, kıymanın 32 lira, kuşbaşı fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varıldığını ifade etti. Bu fiyatların nasıl tespit edildiğini bilmiyorum ancak piyasa gerçeklerinden uzak olduğunu iyi biliyorum. Piyasanın içinden biri olarak bu fiyatlara et satmanın mümkün olmadığını ifade etmek isterim. Öte yandan Sayın Bakan, kredilerle ilgili kolaylık sağlanacağını ve et ithalatını bir çözüm olarak görmediklerini ifade etti. Her ne kadar ette tavan fiyat belirlenmesinin doğru bir uygulama olmadığını düşünsem de kredi kolaylığı ve et ithalatının düşünülmemesi doğrultusundaki açıklamaları memnuniyet verici buluyorum. Sayın Bakanımıza bu konuda gösterdiği hassasiyetten dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :