Et fiyatlarını indirecek hamle

Et fiyatlarını indirecek hamle

Ekonomi yönetiminin sektörle yaptığı görüşmelerle tavan fiyat konusunda anlaşarak dizginlediği et fiyatlarındaki artışa ikinci bir darbe de ithalatla gelecek.

Et fiyatlarındaki yükselişi frenlemek amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı için yeni vize çıktı. Star'da yer alan habere göre Bakanlar Kurulu, sıfır gümrükle 150 bini damızlık olmak üzere toplam 550 bin canlı sığır ithalatı konusunda, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğü'nü görevlendirdi. Bu gelişmenin ardından kıyma ve kuşbaşı fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşebileceği belirtiliyor.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, TİGEM'in ithalat yapmasının desteklenecek bir adım olduğunu belirterek, devletin kimin ihtiyacı varsa ona vermesi gerektiğini söyledi. “Çantasını cebine koyup Avrupa'ya gidenler oradaki et fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor” tespitini yapan Yalçındağ “Büyüklerden daha çok küçük işletmeler bundan yararlandırılmalı. İnşaallah ihtiyaç sahipleri alırlar. Üretim artarsa spekülasyonun da beli kırılmış olur. Büyük besicinin 1.500 hayvanı varsa 1 TL zam geldiğinde 1.5 milyon lirayı cebine atabiliyor” dedi.

Bakanlar Kurulu, İthalat Rejimi Kararı'na Ek Karar'da da değişiklik yaparak, çeşitli canlı hayvan ithalatında özel sektör için gümrük vergilerini de yüzde 7.8'e düşürdü.

20 bin koyun keçi ithalatı

Bakanlar Kurulu'nun aynı kararıyla uzun yıllar sonra ilk kez küçükbaş ithalatının da önü açıldı. Aynı kurumlar 20 bin adet canlı koyun ve keçiyi gümrüksüz ithal edebilecek. Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ, küçükbaş hayvanın kendi durumuna bırakılması gerektiğine dikkat çekerek, “Küçükbaşa gözümüz gibi bakmalıyız. Para etmeli ki üretim artsın” dedi.

ESK'ya yıl sonuna kadar sıfır gümrükle damızlıklarda 150 bin, canlı koyun ve keçilerde 20 bin ve diğerlerinde 400 bin baş kontenjan ayrıldı.