Eskiye Rağbet:  Bit pazarına nur yağdı

Eskiye Rağbet: Bit pazarına nur yağdı

Konya Eski garaj civarından her Pazar günü kurulan ‘Bit Pazarı’ son yıllarda Konyalıların ve mültecilerin akınına uğrayarak adet ‘Bit pazarına nur yağdı’ dedirtti

Konya’da tellal pazarı olarak da bilenen ve her Pazar günü kurulan ‘Bit Pazarı’nda yoğun mesai yaşanıyor. Son birkaç yıl içinde yaklaşık 5 kat büyüyen bit pazarı halen canlılığını büyüterek sürdürüyor. Birkaç yıl önce sadece spotçular çarşısı etrafında kurulan ve çeşitli araç gereçlerin satıldığı bit pazarı özellikle Suriyelilerin Konya’da artmasından sonra eski garaj bölgesine kadar genişledi. Sadece sınır olarak genişlemekte kalmayan bit pazarında ayrıca ürün çeşitliği ve bolluğu da yüzde yüz arttı.

bit-pazari--(1).jpg

A’DAN Z’YE HER ŞEY

Konya’nın en bereketli pazarları arasında olan bit pazarında neredeyse olmayan ürün yok. Öğrenciler ve Konya’yı gezmeye gelen turistler tarafından da gezilen bit pazarında A’dan Z’ye her ürün bulunuyor. Toplamda 4 ana bölümden oluşan bit pazarında Karatay Belediyesi tarafından başlayan girişinde gıda giyecek tezgahları başlıyor. Hem ucuz hem de bol ürünün olduğu tezgahlarda ise satışlar oldukça yoğun ve hareketli geçiyor. Gıda ürünlerindeki ucuzluk ise insanlara cazip geliyor ve birçok insan haftalık yiyecek ihtiyacını buradan karşılıyor.

Gıda tezgahlarından sonra başlayan giyecek tezgahları ise adeta ucuzluk çılgınlığı manzaralarını hatırlatıyor. Bin bir çeşit giyecek ürünün bulunduğu alanda defolu marka ürünler, ikinci el ürünler ve aynı zamanda ayakkabılar satılıyor. Buradaki ürünlerin kalitesini ve ucuzluğunu fark eden vatandaşlar mağazalardaki  fiyatlardan yaklaşık 10 kat daha ucuza giyiniyor.

bit-pazari--(2).jpg

ANTİKA ÇARŞISI, KARA BORSA GİBİ

Giysi tezgahlarından hemen sonra başlayan Antika eşya satıcılarında ise pazarın en değerli ürünleri bulunuyor. 200 yıla kadar birçok ürünün bulunduğu antikacı tezgahlarından birçok ürün karaborsa piyasasından alıcı buluyor. Fiyatların oldukça yüksek olduğu bu alanda, saat, halı, antika silah, süs eşyaları, kitap, tesbih, tablo ve akla gelecek her türlü antika eşya bulunuyor. Satıcısı ve alıcısının özel olduğu bu alanda sıkı antika meraklıları satıcılarla sıkı pazarlıklar yapıyor.

ELEKTRONİKTE ÇİN PAZARI GİBİ

Bit pazarında en yoğun alışverişin yaşandığı alanlardan biri ise elektronik eşya satan tezgahlarda yaşanıyor. Bir çok elektronik eşyanın bulunduğu bu alanda sıfırdan ikinci ele kadar eşya bulmak mümkün oluyor. Pazarın en geniş alanı olan bu yerde beyaz ev eşyalarından, elektronik cihazlara, bisikletten, akülü arabaya kadar bulunabilecek tüm ürünler satılıyor.

bit-pazari--(3).jpg

ADIM ATILAN YER HIRDAVAT DÜNYASI

Pazarın son bölümünde ise hırdavat ürünleri bulunuyor. Sıfır ve ikinci el hırdavat ürünlerinin bulunduğu bu alanda, tamir için gerekli olan tüm anahtar çeşitleri, elektrikle çalışan tüm ürünler, bin bir çeşit vida, gibi birbirinden farklı yüzlerce ürünün satışı yapılıyor. Hırdavat dünyasını andıran bu alanda en çok sanayiciler ve çiftçiler alışveriş yapmaya geliyor.

BİRBİRİNDEN ALAKASIZ ÜRÜNLER BURADA

Çeşit çeşit ürünlerin bulunduğu bit pazarında, akla gelmeyecek bir çok ürün satılıyor. Bunlardan en ilginci ise pişmiş şeker pancarı, patlamış mısır, Askeri uyku tulumu, elektronik gitar gibi ürünleri aynı tezgahta görmek mümkün oluyor. Pazarın son yıllarda yaklaşık 10 kat büyümesi ise Konya’da Suriyeli sayısının artışından kaynaklandığı görülüyor. Pazara alışverişe gelen insanların yaklaşık yüzde 70’ini Suriyeliler ve başka ülkelerden gelen mülteciler oluşturuyor. Entelektüel insanların ve öğrencilerin de uğradığı bu Pazar gelecekte birçok insanı ağırlamaya hazırlanıyor. Servet R. Çolak – Memleket

 bit-pazari--(4).jpg