Eskişehirli "dahi çocuklar" CERN'i gezdi

Eskişehirli "dahi çocuklar" CERN'i gezdi

Eskişehir'de bir alışveriş merkezi tarafından düzenlenen bilim yarışmasında dereceye giren üç çocuk, İsviçre'nin bilim merkezi CERN'i gezdi- Öğrencilerden 13 yaşındaki Eren Konak:- "Gelecekte Büyük Patlama teorisi (Big Bang) tamamen anlaşılamazsa bunu anl

CENEVRE (AA) - Eskişehir'de bir alışveriş merkezinin düzenlediği bilim yarışmasında dereceye giren öğrenciler, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni (CERN) gezdi.

Eskişehir'deki Espark Alışveriş Merkezi'nde 28 Nisan'da düzenlenen "Kodbilir Festivali" isimli bilim yarışmasında birinci olan grupta yer alan üç öğrenci, CERN gezisiyle ödüllendirildi.

Alışveriş merkezinin müdürü Berkay Damgacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AVM içinde kurdukları laboratuvarda Eskişehirli bin çocuğa geleceğin meslekleri olan kodlama, 3D tasarım ve robotik yazılım eğitimi verdiklerini söyledi.

Damgacı, "CERN'in dünya bilimindeki yeri belli. Biz de bu çocuklarımıza vizyon katabilmek adına burayı seçtik." dedi.

Eğitimi ücretsiz sunduklarını belirten Damgacı, yarışmada birinci olan üç çocuğun ve kendilerine refakat eden ebeveynlerinin tüm seyahat masraflarını da karşıladıklarını aktardı.

Damgacı, yaptıkları projenin çocukların vizyonunu genişletmeyi ve Türk bilimine katkıda bulunmayı amaçladığını dile getirdi.

"En büyük dileğim Türkiye'deki diğer AVM'lerin de bu ve benzeri projelerle bilime katkı vermeleri." diyen Damgacı, eylül ayı sonunda otobüs içinde oluşturacakları bir laboratuvarda AVM'ye gelme imkanı bulunmayan köylerdeki öğrencilere de aynı eğitimi vereceklerini kaydetti.

Damgacı, Eskişehir'in "dahi çocuklarının" CERN gezisi boyunca büyük heyecan duyduklarını ve mutlu olduklarını sözlerine ekledi.

- Öğrencilerin hedefi büyük

Yarışmanın birincilerinden 13 yaşındaki Eren Konak, CERN'de yeni bilgiler öğrendiğini ifade ederek, "Gelecekte Büyük Patlama teorisi (Big Bang) tamamen anlaşılamazsa bunu anlaşılabilir duruma getirmeyi umuyorum. Bunu da Türkiye'de yapmak istiyorum." dedi.

Gruptaki 11 yaşındaki Ahmet Metin Doğaner de "Yarışmada rakiplerimi yenerek birinci olup buraya geldiğim için mutluyum. İleride Türkiye'de olmayan bir şeyi yapmak istiyorum ama daha karar vermedim." diye konuştu.

Diğer birinci 10 yaşındaki Ömer Eymen Özsert, gelecekte bilgisayar mühendisi olmayı hayal ettiğini söyledi.

CERN ziyareti boyunca rehberler ve merkezde görevli bilim adamları, Eskişehirli öğrenciler ve ailelerine yapılan bilimsel çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :