Eskişehir'deki Otomotiv İşçilerinin İş Bırakma Eylemi

Eskişehir'deki Otomotiv İşçilerinin İş Bırakma Eylemi

Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün: - "İnönü fabrikası, Ford Otosan içindeki en önemli lokasyonlarımızdan bir tanesi ve bu yıl büyüme yılımız. Birileri bunu yaptırmak istemiyor"

ESKİŞEHİR (AA) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Ford Otosan işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin, "İnönü fabrikası, Ford Otosan içindeki en önemli lokasyonlarımızdan bir tanesi ve bu yıl büyüme yılımız. Birileri bunu yaptırmak istemiyor, tercihi size bırakıyorum" dedi.

İnönü ilçesine gelerek fabrika önünde eylem yapan işçilerle görüşen Yenigün, burada yaptığı konuşmada, artık sözün bittiği noktaya gelindiğini söyledi.

İşçilere seslenerek, ''Kendi şahsi menfaatleri için sizi yönlendiren insanları kenara koyun, kendiniz olarak benimle konuşun" diyen Yenigün, "Başka kimseye bakmayın. Buraya yöneticiniz olarak sizi dinlemeye geldik. Bana derdinizi anlatırsanız dinlerim, cevap veririm. Aynı şeyi Gölcük'te yaptım. 2,5 saat arkadaşlarınızla konuştum. İsterseniz sizinle de yaparım. İstemezseniz giderim ama bu sözün bittiği noktadır, bundan sonra da gelmem" ifadelerini kullandı.

Bazılarının kendisinden kaçtığını anlatan Yenigün, "Kişisel menfaat için sizi maniple eden kişilere itibar etmemenizi rica ediyorum çünkü onlar söz verilmiş adamlar. Onlara söz verilmiş şeyler var, size yok. Genel Müdürlükte 11 saat toplantı yaptık. Bana sizlerin olduğunu söylediği talepleri getirdiler. Talepleriniz şu, 'Ücretimize (saat başı ücret) 3 lira zam istiyoruz, yıl içinde de 2 bin 500 lira ilave para istiyoruz' ama bunu isterken 'Bizim tepkimiz Türk Metal'e, şirkete değil' dediniz. 11 saatin sonunda arkadaşlara dedim ki 'Arkadaşlarım tarif ettiğiniz şeyin olması mümkün değil, bunu ben değil, herkes söylüyor'' diye konuştu.

Manipülasyonlara kulak verilmemesini isteyen Yenigün, "Benim size söylediğim yüzde 15 ise Renault ve Tofaş fabrikalarını geri döndüren, çalışmaya sevk eden anlaşmadır. Benim verdiğim şey, onların verdiğinden fazladır" şeklinde konuştu.

Yenigün, bazı işçilerin ilgisiz tavırları üzerine, "Gölcük'teki arkadaşlarınıza da aynı konuşmayı yaptım, onlar sizin gibi saygısızlık yapmadılar bana gelip etrafımda bin 500 kişi dinlediler ve benim söylediklerimi en sonunda alkışladılar" ifadesini kullandı.

Bir süre önce Ford Otosan'da çalışanlarla görüştüğünü belirten Haydar Yenigün, şunları söyledi:

"Ford Otosan'da çalışan arkadaşlarınız sizi bekliyor, az önce onlarla konuştum, aranızın açılmaması için, eskiden beri var olan Ford Otosan birlikteliğinin devam etmesi için sizleri içeriye çağırıyorlar. Sözcü olarak ben geldim. İnönü fabrikası, Ford Otosan içindeki en önemli lokasyonlarımızdan bir tanesi ve bu yıl büyüme yılımız. Birileri bunu yaptırtmak istemiyor. Tercihi size bırakıyorum."

Yenigün, işçileri yönlendirmeye çalışan 5 kişinin dün akşam itibarıyla Ford Otosan ile ilişiğinin kesildiğini kaydetti.

Şirketin bazı sebepler dışında herhangi birini işten çıkarma gibi niyetinin bulunmadığını vurgulayan Yenigün, şöyle devam etti:

"Hiçbir zaman da olamaz. Eğer olsaydı, dün akşam itibarıyla 2 gün işe gelmeme nedeniyle, kanunun bana verdiği hakla bugün işsizdiniz ama ben size sevgi dolu kucağımı açıyorum. 'İçerideki arkadaşlarınızı yalnız bırakmayın. Kişisel hırsı ve bu 5 kişiye verilmiş büyük imkanlar ve hakları siz hiçbir zaman alamayacağınız için 'onlara kulak asmayın' diyorum. Beni dinleyen, dinlemeyen, bugün bu konuşmanın arkasından 2 saat içinde fabrikaya giriş yapan herkes bizdendir, gerisiyle ilgili ilk başta söylediğim gibi burası sözün bittiği noktadır."

Yenigün, işçileri pazartesi günü işbaşı yapmaya davet etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı