Eskişehir'de Kurban Bayramı tedbirleri

Eskişehir'de Kurban Bayramı tedbirleri

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de Kurban Bayramı'nın huzur, barış ve güven içinde kutlanması için bir dizi tedbirlerin alınması kararlaştırıldı.Valilikten...

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de Kurban Bayramı'nın huzur, barış ve güven içinde kutlanması için bir dizi tedbirlerin alınması kararlaştırıldı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, alınacak önlemler kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü bayram süresince sorumluluk bölgeleri itibarıyla huzur planlarını uygulamaya koyacak ve emniyet, asayiş tertip ve tedbirlerini aksatmadan sürdürecek.

Halkın alışveriş yaptığı yerlerde, eğlence mekanlarında ve trafik yoğunluğu artacağından yollarda en üst düzeyde tedbirler alınacak.

Bankalarda, PTT şubelerinde ve büyük mağazalarda yığılma olacağından bu gibi yerlerde güvenlik önlemleri arttırılarak, devriye ve nöbet hizmetleri sunulacak.

Bayram ve hafta sonu tatili süresince otogar, istasyon ve şehir içi otobüs duraklarında yolcuların herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları bakımından gerekli güvenlik önlemleri alınarak, bu gibi yerlerde nöbetçi personel bulundurulması sağlanacak, yaya ve motorlu devriyelerle şehir içi yollar ve karayolları üzerinde tertip edilecek trafik ekipleri veya timlerinin sayıları arttırılacak ve vatandaşların hizmetlerine hazır hale getirilecek.

Gıda üreten iş yerleriyle satışını yapan ve toplu tüketim yerlerinde gıda güvenliğine ve tüketicinin aldatılmasının önlenmesine yönelik kontroller sıklaştırılacak.

Belediyeler tarafından toplu taşıma araçlarının seferlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirler önceden planlanacak, itfaiye, su ve kanalizasyon arıza ekipleri hazır hale getirilecek ve nöbetçi memurlukları vatandaş müracaatlarına açık tutulacak.

Bayram süresince halkın sağlıkla ilgili sorunlarının çözümlenmesi için hastane ve sağlık kuruluşlarında nöbetçi personel bulundurulması konusunda üst yöneticiler tarafından önceden planlama yapılacak.

Sosyal hizmet kurumlarında barınanların, aileleri veya vatandaşlarca yapılacak ziyaretlerine esas olmak üzere gerekli tertip ve düzenlemeler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce alınacak. Elektrik kesilmelerine karşı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ İl Müdürlüğü tarafından yeteri kadar ekip göreve hazır bulundurulacak. Telefon arızalarına karşı İl Telekom Müdürlüğü arıza ekiplerini hazır bulunduracak.

Sıvılaştırılmış petrol gazı tüpleri İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ile belediyeler tarafından kontrol edilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit edilen yoksul ailelere bayram öncesi gıda, giyecek yardımları yapılacak.

Müftülüklerce vaazlarda kurban kesen vatandaşların kesemeyen yoksul vatandaşlara dini bir vecibe ve toplumsal bir yardımlaşma geleneği olarak kurban etlerinden pay vermeleri konusu işlenecek.

Bayram süresince meydana gelebilecek sel, su baskını, fırtına gibi doğal afetlere anında müdahale için ilgili birimlerin üst yöneticileri tarafından önceden planlama yapılacak, yeterli ekip teçhizatlarıyla hizmete hazır halde bulundurulacak.

Kurban satış ve kesim yerlerinin tesisiyle kurban atık ve çöplerinin uzaklaştırılması için hazırlıklar ve denetimler, Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, Kaymakamlıklar ve ilgili belediyelerce yapılacak.

Park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre-hijyen şartları olmayan mahallerde kurban kesimine izin verilmeyecek, "Kurban Hizmetleri Komisyonu"nun belirlediği veya izin verdiği kurban kesim yerleri dışında belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak kurban kesenler hakkında yasal işlem yapılacak.

- İl Emniyet Müdürlüğü

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, bayram öncesi ve bayram süresince, alışveriş merkezleri, pazar yerleri ve mağazalarla halkın yoğun olduğu arterlerde, gar, otobüs terminali ve mezarlıklarda, bayram namazı için camilerde, ulaşım yollarının açık kalması ve asayişi sağlamak için gerekli tedbirleri aldı.

Kurbanlık satışların yapıldığı hayvan pazarlarında dolandırıcılık, yan kesicilik ve geceleri meydana gelebilecek hayvan hırsızlığı olaylarına karşı kontroller arttırıldı.

Şehir İçi ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri, tüm personeliyle vatandaşın sağlıklı ve güvenli bir şekilde seyahatlerini temin etmek amacıyla şehir içi ve şehirlerarası güzergahlarda trafiği sürekli denetleyerek, trafik akışını güven içinde sağlayacak planlamalarını yaptı.

Yaşanabilecek tüm güvenlik ve trafik aksaklıklarına karşı tedbirler üst seviyede alınmış olsa da vatandaşların da bazı tedbirleri alması istendi.

Tatile çıkacak vatandaşların 2 saatte bir mola vererek, trafik kurallarına azami ölçüde riayet etmeleri gerektiği belirtildi.

Öte yandan kurban pazarlarında yaşanabilecek sahte para olaylarına karşı duyarlı olmaları gerektiği aktarıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :