Eskişehir'de, "İş'le Buluşmalar" toplantısı

Eskişehir'de, "İş'le Buluşmalar" toplantısı

İş Bankası Genel Müdürü Bali: "Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan konularda şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak, istikrarla, sağlıklı duruşla her zaman öngörülebilir davrandıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edip, milli bankacılığın önderi

ESKİŞEHİR (AA) - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan konularda şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak, istikrarla, sağlıklı duruşla her zaman öngörülebilir davrandıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edip, milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Bali, Eskişehir'de bir otelde gerçekleştirilen ve Türkiye İş Bankası'nın 2008'den bu yana KOBİ'lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği "İş'le Buluşmalar Toplantısı'nın 37'incisinde yaptığı konuşmada, İş Bankası olarak ilk şubelerini açtıkları 1931 yılından bu yana Eskişehir'in sanayisine, üretimine, istihdamına katkıda bulunduklarını, kente en çok şube ile destek veren özel banka konumunda olduklarını kaydetti.

Küresel ekonomik konjonktürdeki değişimlerin Türkiye ekonomisini de doğrudan etkilediğini bildiren Bali, ülke olarak bir taraftan kısa dönemli cari riskleri doğru bir şekilde yönetmeye çalışırken, diğer taraftan büyümeyle cari açık arasındaki çelişkiyi çözebilecek yapısal reform ve tedbirler üzerinde yoğunlaşmanın gerektiği yeni bir döneme girildiğini söyledi.

Bali, 2014 yılında tüm gelişmekte olan ülkeler için olduğu gibi Türkiye ekonomisi için de risklerin arttığına değinerek, bu çerçevede mevcut konjonktürün, gerek kamu kesimine gerekse özel sektöre, küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklı oluşabilecek etkilerin Türkiye ekonomisine yansımalarını en aza indirme sorumluluğu yüklediğini ifade etti.

Türkiye'nin hem dış ticaret imkanlarının hem de iç talebin nispeten canlanmasına dayalı bekleyişlerle yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme oranına ulaşabileceğini anlatan Bali, dış  konjonktürün bundan daha yüksek büyüme imkanını da vermediğinin altını çizdi.

Ekonominin ülkenin potansiyelinin altında kalmayacak bir büyüme gerçekleştirme olasılığı bulunduğuna dikkati çeken Bali, bunun altına düşebilecek bir büyümenin Türkiye'yi farklı başka sorunlarla karşı karşıya bırakabileceğini vurguladı.

-"Yatırımların cazip olabileceği bir iklimi yaratmamız gerekiyor"

Türkiye'nin kişisel geliri 2 bin dolarlardan 10 bin doların üzerine çıkarırken çok büyük başarı gösterdiğini anlatan Bali, "Bundan sonrasının aynı modelle gitmesi mümkün görünmüyor. Eğer aynı modelde ısrar edilirse daha fazla güç harcayarak daha az sonuç yaratılacak ki bu da patinajdır. Hukuk altyapısını geliştirerek hem yurtiçi hem yurtdışı yatırımların cazip olabileceği bir iklimi yaratmamız gerekiyor. Bugün şayet daha zor şartları gerektiren yeni bir lige atlayacaksak, bunun gerektirdiği politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bali, Türkiye'nin şu anda ekonominin içinde bulunduğu süreci idare edebilecek, yönetebilecek tecrübeye sahip olduğuna işaret ederek, "Örneğin 2008'in son çeyreğinde ortaya çıkan global krizden sonra daralan ekonomiye bir ivmeyi kamu ekonomisi yoluyla verip kısa süre içinde büyüme trendine geçebilmiştik" dedi.

-"Bu ülkeye değer yaratmak için çalışacağız"

Bürokraside, finans sisteminde ve iş dünyasında bu tecrübenin olduğunu hatırlatan Bali, şunları bildirdi: 

"Kritik olan, temel makro ekonomik politikalarda bu reformcu yaklaşımın benimsenmesi suretiyle, ihtiyatlı para politikalarının devamlılığının sağlanması ve bankacılık, finans sisteminin mevcut güçlü konumunu korumasıdır."

Adnan Bali, İş Bankası'nın bu dönemde hangi koşullar oluşursa oluşsun aynı kararlılıkla imkanlarını sonuna kadar üreticinin, sanayicinin, çiftçinin, esnafın, hane halkının ihtiyaçlarına sunmaya devam edeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sadece kendimiz kazanmak değil muhataplarımıza da kazandırmak, birlikte değer yaratmak, bu ülkeye değer yaratmak için çalışacağız. Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan konularda şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak, istikrarla, sağlıklı duruşla her zaman öngörülebilir davrandıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edip,  milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz."

Daha sonra Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "İş'le Buluşmalar Toplantısı"nda, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy, Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ile Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt da birer konuşma yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı