Eskişehir'de FETÖ/PDY davası

Eskişehir'de FETÖ/PDY davası

Örgütün emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 46'sı tutuklu 79 eski polis hakim karşısına çıkarıldı- Ara kararda tutuklu sanıklardan 8'inin adli kontrol şartıyla tahliyesine, tutuksuz yargılanan 4 sanığın ise tutuklanm

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 46'sı tutuklu 79 sanığın yargılanmasına başlandı.

Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adalet Sarayı konferans salonunda görülen duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan sanıklar hazır bulundu.

Kameralarla 2 farklı açıdan kayıt altına alınan duruşmada, savunma yapan sanıklardan Yalçın Öğreten, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanmak istediğini bildirdi. Örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"un Malatya'da bulunduğu sırada bir örgüt üyesi tarafından telefonuna yüklendiğini iddia eden Öğreten, tahliyesini talep etti.

Savunma yapan diğer sanıklar ise iddianamedeki suçlamaları kabul etmeyerek haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

Duruşmada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında farklı bir dosyadan Edirne'de tutuklu bulunan Mehmet Sait Çoban, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenildi.

Sanıklardan Hacı Ahmet Değirmenci'yi tanıdığını anlatan Çoban, şunları kaydetti:

"İstanbul'da görev yaptığımız sırada evlerde toplanır, kitap okurduk. Bu kitaplar arasında Fetullah Gülen kitapları da yer alıyordu. Ayrıca Gülen'in vaazını dinliyorduk. O dönemde grup üyeleri evlerin yakınlığına göre belirleniyordu. Kim müsaitse onun evinde toplanıyorduk. Grup içinde Hacı Ahmet Değirmenci de vardı. O dönem 'abi'lerin talimatıyla ByLock programını kullandım."

- "Ellerindeki listelerle insanları fişliyorlardı"

Tanıklardan Sezgin Kocabay ise 24 yıllık polis memuru olduğunu ifade ederek, "Burada yargılananlardan bazılarını tanıyorum. Gözlemlerime göre onlar FETÖ üyesi. FETÖ mensupları yüzünden hayatım mahvoldu, yuvam yıkıldı. Sürekli üzerimize baskı kuruldu. Ellerindeki listelerle insanları fişliyorlardı. Ayrıca bu davaya tanık değil müdahil olmak istiyorum." dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan 8'inin adli kontrol şartıyla tahliyesine, tutuksuz yargılanan 4 sanığın ise tutuklanmasına hükmetti.

Diğer sanıkların mevcut hallerinin devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :