Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya, eski Yargıtay üyesi Ömür Borazan, tutuklu bulunduğu Silivri L Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile bağlandı.

Duruşmada, sanık hakkındaki iddianamenin özeti okundu.

İddianamede, sanığın örgütün içerisinde yer aldığı, örgüt talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, ByLock kullandığı, böylelikle örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu, stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Savunmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Borazan, usule ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü iken Yargıtay üyeliğine seçilen Ömür Borazan, hakkında suçüstü hükümlerinin uygulanamayacağını, yürütülen soruşturmanın hukuka aykırı yapıldığını iddia etti.

Borazan, silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmedi ve hakkında kamu davası açılmasına neden olan tanık beyanlarının, soruşturmadan aylar sonra dosyaya girdiğini savundu.

ByLock kullandığı tespitini de reddeden Borazan, bu tespitin hukuka aykırı elde edildiğini iddia etti. MİT raporlarının mahkemelerde delil sayılamayacağını, bunun yargı içtihatlarıyla da ortaya konulduğunu ileri süren Borazan, ByLock kullandığına ilişkin MİT tarafından elde edildiği belirtilen tespitin de yasal delil olmadığını ve hükme esas alınamayacağını öne sürdü.

Sanık Borazan, "ByLock kullanmadım, indirmedim. Belirtilen yazışmaları yapmadım." dedi.

Aleyhinde ifade veren tanıklar hakkında da aynı suçtan soruşturma açıldığını, bu kişilerin tahliye olabilmek için bu şekilde beyanda bulunduklarını savunan Borazan, ifadelerde, "bu yapıdan olduğunu duydum, biliyorum, düşünüyorum", şeklinde beyanların yer aldığını söyledi. Borazan, hakkındaki genel ve soyut ifadeler içeren bu beyanları kabul etmediğini bildirdi.

Sanık Ömür Borazan, "Örgütün suç işlemek için kurulduğunu, silahlı olduğunu bilmiyorum. Darbe suçunu işlediği belirtilen asker kişileri tanımıyorum. Örgütün 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine iştirak etmedim. Hiçbir aşamasından haberim yoktur." diyerek, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Mustafa Kemal Özçelik, Kerim Tosun, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 30 Mayıs'a bırakılması kararlaştırıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :