Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Kamuran Çokal hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Çokal ile avukatı katıldı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, Çokal'ın örgüt talimatlarının verildiği, himmet alınan toplantılara katıldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında bulunduğu, yapı ile organik bağ içinde örgüt hiyerarşisine dahil olduğu ve örgütün amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Sanık Çokal, savunmasında toplantılara katıldığı belirtilen isimlerin hiçbirini tanımadığını, sözü edilen tarihlerde farklı yerlerde görev yaptığı için bu toplantılara katılmasının da mümkün olmadığını öne sürdü.

Cemaat mensubu HSYK üyelerinin kontenjanından Yargıtaya üye seçildiği iddiasını da reddeden Çokal, kendisinin "160'lıklar" denilen üyelerle değil, bir yıl sonra seçildiğini savundu.

Çokal, bu nedenle cemaat mensuplarının listesinde olamayacağını, olsa bile üye seçilmek için hiçbir HSYK üyesiyle görüşmediğini, listeye girmek için çabasının olmadığını iddia etti.

Örgütün sivil yargı imamı olduğu belirtilen kişilerle telefonunun aynı yerlerde sinyal verdiği yönündeki tespite de değinen Çokal, aynı zaman dilimi içerisinde sinyal verilmediğini savundu. Çokal, bunlardan birinde Yargıtay'da bulunduğunu, diğerinde Ankara'dan İstanbul'a hareket ettiğini, bir başkasında ise İzmir'de annesinin evinde olduğunu öne sürdü.

Sanık Çokal, 26 yıllık meslek hayatında yasalar çerçevesinde ve vicdani kanaatine göre karar verdiğini, hiçbir örgüt ve yapılanmanın içinde yer almadığını, ByLock kullanmadığını, Bank Asya'ya para yatırmadığını savundu.

Yargıtay 14. Ceza Dairesinde 3 başkan ile çalıştığını, hala görevde ya da emekli olan bu isimlerin kendisini en iyi tarif edecek kişiler olduğunu belirten Çokal, tanık olarak dinlenmeleri talebinde bulundu.

"FETÖ kumpas mağduru" olarak bilinen eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu ile 5 subay ile bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararının görev yaptığı 14. Ceza Dairesince onandığını ancak kararda imzasının bulunmadığını söyledi.

Sanık Çokal, bu karardan bir hafta önce benzer bir dosyada Kurtoğlu kararının tam tersi yönünde karar verdiklerini, kararın 3'e 2 oy çokluğuyla alınması nedeniyle kendisinin doğrudan bu karara etkisinin olduğunu kaydetti. Örgüt üyesi olmadığını savunan Çokal, tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti verilen aranın sanığın tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyeleri İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılarak duruşma ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :