Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:

"Biz Türkiye'yi dünyanın deniz ticaretinde transit ticaret merkezi olmasını hedefledik"- "Mersin'i deniz transit merkezi yapacağız diyoruz ama diğer taraftan da Çin'den Londra'ya kadar uzanan İpek Demiryolu hattının alt yapısını oluşturuyoruz"

MERSİN (AA) - Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve  AK Parti Mersin Milletvekili adayı Lütfi Elvan, "Biz Türkiye'yi dünyanın deniz ticaretinde transit ticaret merkezi olmasını hedefledik" dedi.

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) tarafından bir otelde düzenlenen toplantıya katılan Elvan, yaptığı konuşmada, Mersin'in diğer kentlerle kıyaslandığında oldukça önemli avantajlara sahip olduğunu söyledi.

Bir yatırımcı için istenilen her şeyin Mersin'de bulunduğunu ifade eden Elvan, tarım ve sanayi altyapısından dolayı kentin çok avantajlı konumda yer aldığına dikkati çekti.

Mersin'de eksikliklerin de bulunduğunu fakat bunların çözülemeyecek şeyler olmadığını aktaran Elvan, şöyle devam etti.

" Mersin turizm konusunda istenilen düzeyde neden gelişmiyor? Buradaki en önemli hususlardan bir tanesi özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve diğer bölgelerimizle bağlantılarının istenilen düzeyde olmamasıdır. Ayrıca değişik ulaştırma modlarından Mersin'in istenilen imkanlarına sahip olmamasıdır. Bunlardan bir tanesi havaalanı. Gerçekten yılan hikayesine döndü diyeceksiniz. İlgili firma iflas etti ve sözleşme feshedildi. Yeniden çalışmalara başladık. Bu ayın 20'sine kadar ihalesi yapılacak ve kazmayı vuruş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde havalanını tamamlayacağız. Buna ihale süreçlerini dahil etmiyorum. İhale sonrası çalışmalara başlandığı andan itibaren bir yılda bitireceğiz."

- Deniz ticaretinde transit merkez Mersin olacak

Elvan, Türkiye'yi deniz ticaretinde transit merkez yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, Mersin'i de konumu itibariyle harekete geçirmek istediklerini belirtti.

Demiryolu konusunda da önemli çalışmaların olduğuna işaret eden Elvan, şunları ifade etti:

"Biz Türkiye'yi dünyanın deniz ticaretinde transit ticaret merkezi olmasını hedefledik. Uzak Doğu'dan Avrupa'ya ihracat yapılıyor. Üretilen mal ve hizmetler taşınıyor. Mersin konum itibariyle çok avantajlı yerde. Mersin'e gelen ürünler bu merkezden Avrupa'ya Afrika'ya tüm dünyaya da dağıtılabilir. Dağıtılacaktır da. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu hedefi zaten belirledi. Bizim deniz ticaretinde transit yerimiz Mersin olacak.  3 büyük denizde 3 büyük liman. Karadeniz'de Filyos Limanı, Ege'de Çandarlı Limanı ve  Akdeniz'de Mersin Limanı. Bu Türkiye için olmazsa olmaz bir çalışma ve bunu gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili kent ve imar çalışmaları devam ediyor. Biz Mersin'i deniz transit merkezi yapacağız diyoruz ama diğer taraftan da Çin'den Londra'ya kadar uzanan İpek Demiryolu hattının alt yapısını oluşturuyoruz. Şu anda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu inşa ediliyor. Diğer taraftan İstanbul Kapıkule arası hızlı tren alt yapı ihalesine çıkılacak. Bu anlamda Türkiye konumu itibariyle dünyada önemli ticaret  merkez haline gelecek. Bu nedenle biz lojistik merkezlere çok önem veriyoruz. Lojistik anlamda çok daha büyük çalışmalarımız devam edecek."

Elvan, Mersin'de atıl durumda olan Seka Limanı için de çalışma başlattıklarını vurguladı.

Bir iş adamının terör olaylarıyla ilgili sorusu üzerine Elvan, "Araç yakmanın adı barış oldu. Barış barış diyorlar ama araç yakıyorlar. Terörü bitireceğiz. O konuda kararlılığımız sonuna kadar devam edecektir" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı