Eski MKEK Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi hakkındaki dava

Eski MKEK Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi hakkındaki dava

MP5 silahı ile üretimine henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan Tanrıverdi'nin 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - MP5 silahı ile üretimine henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan eski Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Tanrıverdi ve avukatları ile şikayetçiler MKEK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığının avukatları katıldı.

Duruşmada "tanık" olarak dinlenmesine karar verilen ihbarcı Kutlay Kaya'nın hazır olmadığının anlaşılmasının ardından, müdahil MKEK'nin avukatı duruşmanın kapalı yapılması talebiyle dilekçe verdi.

Sanık avukatlarından Ali Meriç Türkmenoğlu söz alarak, "Kutlay Kaya, bu çorabı sanığın başına örüyor, iki celsedir gelmiyor. Bu, hakkın suistimalidir. Müvekkilim kurumun menfaatlerini koruyor. Kutlay Kaya da müvekkilimi saf dışı edebilmek için tuzak kuruyor. Bu davada kamuoyu baskısı var, algı yaratılmak isteniyor." diye konuştu.

Müvekkilinin eyleminin rüşvet değil, olsa olsa görevi kötüye kullanma olacağını söyleyen Türkmenoğlu, 8 aya yakın süredir tutuklu olan Tanrıverdi'nin tahliyesini istedi.

Tanrıverdi de restoran çıkışında yakalanmadan önce Kutlay Kaya'nın, "Ben hesabı ödeyeyim, sen çantayı al, bekle." dediğini ileri sürerek, "Çantayı alıp beklerken polisler beni yakaladı. Ben daha önce ona 'Vazgeçtim, seninle böyle bir iş yapmıyorum.' demiştim. Beni dört kez arayarak, ikna etti." ifadelerini kullandı.

Sağlık problemleri bulunduğunu aktaran Tanrıverdi, "Uygun görürseniz, tutuksuz yargılanmak istiyorum. Türkiye'de 79 milyon insan içinde en son kaçacak kişiyim. Bu zamana kadar en ufak bir suçum, hatam olmadı. Beni aradığınızda, en geç yarım saat içinde emrinizdeyim." dedi.

Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda, Kutlay Kaya'nın mahkemeye zorla getirilmesi için tekrar müzekkere yazılmasına karar verdi. Üzerine atılı suçun niteliği, kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şüphesi gibi nedenlerle Tanrıverdi'nin tutukluluğunun devamına karar veren heyet, duruşmanın kapalı yapılması talebini de reddederek, duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, ihbarcı Kutlay Kaya'nın, 1 Nisan 2016'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Tanrıverdi'nin, fabrikada üretilen MP5 ile MPT-76 model silahın çizimleri, üretim planları dahil tüm dokümanlarını satmak istediğini bildirmesi üzerine soruşturmaya başlandığı belirtiliyor.

İhbarın ardından polisin buluşma yerinde takipteyken, Kaya ve Tanrıverdi'nin Söğütözü'nde lokantada buluştuğu anlatılan iddianamede, Tanrıverdi'nin bilgileri 200 bin lira ve 300 bin dolar karşılığında satmak isterken yakalandığı aktarılıyor.

Kaya'nın ABD'deki Zenith Fire Arms isimli firmanın sahibi olduğunu, uluslararası silah ticareti yaptığını, MKEK'ye iş nedeniyle gidip gelmesi nedeniyle Tanrıverdi'yi tanıdığını beyan ettiği bildirilen iddianamede, Tanrıverdi'nin "rüşvet almak" ve "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" suçlarından 29 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :