Eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti:

Eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti:

"(Enflasyonun tek hane gerçekleşmesi) Evet, bu konuda çok önemli bir mesafe alındı ama bayram yapmanın vakti değildir. Daha da aşağıya inmemiz lazım. Burada 'tek hane bize yeter' diyemezsiniz"

MANİSA (AA) - Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyon oranlarının son yıllarda tek haneli gerçekleşmesine ilişkin, "Evet, bu konuda çok önemli bir mesafe alındı ama bayram yapmanın vakti değildir. Daha da aşağıya inmemiz lazım. Burada 'tek hane bize yeter' diyemezsiniz" dedi. 

Manisa Ticaret Odası'nca düzenlenen "KOBİ Günü" etkinliğine katılan Serdengeçti, burada yaptığı konuşmada ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

"Dünya ve Türk ekonomisine genel bakış" konulu bir sunum yapan Süreyya Serdengeçti, Türkiye'de kurulacak yeni hükumetin ekonomik anlamda dört alana yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

Serdengeçti, Türkiye'nin önemli sorunlarından birinin cari açık olduğunu savunarak, "Cari açık bazı dönemlerde çok artıyor, bazı dönemlerde düzeliyor. Bu, yılların sorunudur. 2015 yılı sonunda milli gelire oran olarak yüzde 4,5 seviyelerinde bekleniyor. Kimileri 'çok iyi' diyor, kimileri de 'çok kötü' diyor" ifadelerini kullandı. 

Yıl sonu yaklaşırken büyüme rakamı tahminlerine ve cari açığa da değinen Süreyya Serdengeçti, şunları kaydetti:

"2015 yılı itibarıyla büyümeyi ise yüzde 3'ler civarında tahmin ediyoruz. 2005 yılı sonu itibarıyla büyüme oranı ise 8,4 seviyelerindeydi. O büyüme yok artık. Ortada, üzerinde düşünülmesi gereken bir mesele olduğu anlaşılıyor. Bunun iyi mi kötü mü olduğunu anlamanın yolu diğer ülkelerle kıyaslamakla belirlenebilir. Tek başına bir şey ifade etmez ama en azından bir fikir verebilir. Cari açık açısından 187 ülke içerisinde 97'nci sıradayız. Ortalarda bir yerdeyiz. Bizim gibi 25 gelişmiş ülkeler arasında ise 23'üncü sıradayız. Burada bir sorun var. 'Sorun yok' demenin anlamı yok. 'Destan yazıyoruz' demenin bir anlamı yok."

- Enflasyon rakamları

Enflasyonda tek haneye inmenin önemli bir başarı olduğunu, ancak bunun Türkiye için yeterli olmadığına dikkati çeken Serdengeçti, "Evet, bu konuda çok önemli bir mesafe alındı ama bayram yapmanın vakti değildir. Daha da aşağıya inmemiz lazım. Burada 'tek hane bize yeter' diyemezsiniz. Burada ciddi bir sorun var. 'Enflasyonun yüksek olduğu yerde rekabet gücünü kaybediyorsunuz' demektir" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı