Eski Katalonya Başkanı Mas'ın ceza alması

Eski Katalonya Başkanı Mas'ın ceza alması

Kamu görevinden men cezası verilen Mas: - "Avrupa'daki en son mahkemeye kadar tüm itirazları yapacağım, Avrupa'nın kalbinin olduğu Strasburg'daki İnsan Hakları Mahkemesine kadar" - "İspanya'da yasalar herkes için eşit değil"

MADRİD (AA) - İspanya Anayasa Mahkemesinin kararına itaat etmeyerek, Katalonya'da 9 Kasım 2014'te bağımsızlık yanlısı, yasa dışı halk oylaması yapılmasını sağladığı gerekçesiyle 2 yıl kamu görevinden men cezası alan eski Katalonya Başkanı Artur Mas, Yüksek Mahkemeye itirazda bulunacağını, yargı sürecini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar taşıyacağını açıkladı.

Kamu görevinden men cezaları alan diğer iki siyasetçi arkadaşıyla basın toplantısı düzenleyen Mas, Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) tarafından verilen cezayı "tam bir uygunsuzluk" şeklinde değerlendirdi.

İspanyol devletini eleştiren Mas, "İspanya'da yasalar herkes için eşit değil. İspanya merkez hükümeti, Anayasa Mahkemesinin kararlarını çiğnediği zaman ifade vermeye bile çağırılmadı. İspanya devleti, insanları sadece fikirlerinden dolayı her yerde izleyip cezalandırmak istese de ilk Yüksek Mahkemeye daha sonra Avrupa'daki en son mahkemeye kadar tüm itirazları yapacağım. Avrupa'nın kalbinin olduğu Strasburg'daki İnsan Hakları Mahkemesine kadar." dedi.

Katalonya'da 9 Kasım 2014'te halk oylaması yapılmasından asla pişmanlık duymadığını kaydeden Mas, "Bir daha olsa yine yaparım." ifadesini kullandı.

Mas, İskoçya'da bağımsızlık yanlısı yeni bir referandum yapılması olasılığıyla ilgili sorular üzerine "Kaliteli demokrasinin olduğu Birleşik Krallık ile ikinci sınıf demokrasinin olduğu İspanya arasındaki fark görünüyor. Katalonya'nın bağımsızlığı için mücadele eden siyasetçiler de her ne kadar henüz kesin olmasa da bugün verilen mahkeme kararından sonra daha kararlı olmalılar. İspanya devletinin önünde diz çökmemeliler. Bizim siyasetçi olarak görevimiz halkı dinlemek ve onun istediği bir referandumu gerçekleştirmektir. 9 Kasım'da yaptığımızın aynısını bir kez daha yapacağız. Biz demokratız." değerlendirmesi yaptı.

- "Bu mahkeme kararı bizi daha da teşvik edecek"

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont da TSJC'nin verdiği kararı eleştirerek, "Katalonya'daki egemenlik süreci bu mahkeme kararının ardından güçlenerek çıkmaktadır. Buraya kadar geldiysek tüm engellemeleri aştığımız içindir. Ve bu mahkeme kararı bizi daha da teşvik edecektir." dedi.

"Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik" suçundan eski Katalonya Başkanı Artur Mas 2 yıl, eski Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkan Yardımcısı Joana Ortega 1 yıl 9 ay, eski Katalonya Eğitim Bakanı Irene Rigau 1 yıl 6 ay kamu görevinden men cezası ve 36 bin 500 avro ila 24 bin avro arasında değişen para cezaları almıştı. Bu, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerden dolayı Katalan siyasetçilere mahkemece verilen ilk ceza olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :