Eski Katalonya Başkanı Mas'a ceza

Eski Katalonya Başkanı Mas'a ceza

Mas'a Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimleri nedeniyle 2 yıl kamu görevinden men cezası verildi

MADRİD (AA) - İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde 9 Kasım 2014'te yapılan bağımsızlık yanlısı, yasa dışı halk oylamasıyla bağlantılı olarak ilk kez Katalan siyasetçilere ceza verildi.

Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC), "Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik ve görevini kötüye kullanma" suçlarından eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki eski Katalan özerk yönetimi hükümeti temsilcisine, kamu görevinden men cezaları verdi.

Savcılığın suçlamalarını haklı bulan mahkeme, Mas'a 2 yıl, eski Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkan Yardımcısı Joana Ortega'ya 1 yıl 9 ay ve eski Katalonya Eğitim Bakanı Irene Rigau'ya 1 yıl 6 ay kamu görevinden men cezaları verildiğini açıkladı.

Mahkeme ayrıca Mas'ı 36 bin 500, Ortega'yı 30 bin, Rigau'ya da 24 bin avro para cezalarına mahkum etti.

Savcılık Mas için 10, diğer iki eski Katalan özerk yönetimi hükümeti temsilcisi için de dokuzar yıl kamu görevinden men cezası istemişti.

TSJC'nin Barcelona'daki binasında yaklaşık 1 ay süren dava, 19 Şubat'ta sona ermişti. Mas, mahkemede verdiği ifadede, hakkındaki tüm suçlamaları reddetmiş, "Ne itaatsizlik olmuş ne de herhangi bir suç işlenmiştir. Anayasa Mahkemesi, halk oylamasının yapılması durumunda bunun sonuçları hakkında herhangi bir bilgi vermemiştir." ifadesini kullanmıştı.

Mahkemenin kararına itiraz hakkı bulunan Mas, Ortega ve Rigau'nun bugün ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Benzer suçlamalarla hakkında açılan soruşturma devam eden Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, karardan sonra sosyal medya hesabında "Adil olmayan bir karar karşısında tüm desteğim Mas, Ortega ve Rigau'ya. Demokrasi men edilmez, işletilir." paylaşımında bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :