Eski İstanbul Belediye Başkanı İsvan, son yolculuğuna uğurlanıyor

Eski İstanbul Belediye Başkanı İsvan, son yolculuğuna uğurlanıyor

Ahmet İsvan için Levent Afet Yolal Camisi'nde kılınan cenaze namazına, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da katıldı- İsvan'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Yalova'nın Çiftlikköy ilçe

İSTANBUL (AA) - Tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında vefat eden eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, son yolculuğuna uğurlanıyor.

İsvan'ın cenazesi, 1973-1977 yılları arasında görev yaptığı Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önündeki törenin ardından Levent Afet Yolal Camisi'ne götürüldü.

Camide taziyeleri Ahmet İsvan'ın oğulları Orhan ve Osman İsvan kabul etti.

Cenaze namazına İsvan'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, eski başbakan yardımcılarından Murat Karayalçın, CHP milletvekilleri Deniz Baykal, Gürsel Tekin, Muharrem İnce, Sezgin Tanrıkulu, Fikri Sağlar, Erdoğan Toprak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski milletvekilleri Umut Oran, Hurşit Güneş, Süleyman Çelebi, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, eski kültür bakanlarından Ercan Karakaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Cenazeye, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Komünist Partisi, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, DİSK Yönetim Kurulu, Yaşar Okuyan, Bakırköy, Sarıyer, Beylikdüzü, Beşiktaş, Avcılar belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu kişi ve kurumlar tarafından çelenk gönderildi.

Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Ahmet İsvan'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü Beldesi'ne götürüldü.

Bu arada aynı camide Metin Yahya'nın da cenaze namazı kılındı.

- "Dürüst belediyecilik anlayışının seçkin bir örneğini uğurluyoruz"

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, camide gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahmet İsvan'ın Türkiye belediyeciliğinin 1970 sonrası dönemine damgasını vuran önemli bir siyaset adamı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çok saygın bir kişilikti. Belediyeciliği sosyal demokrat bir duyarlılıkla topluma, kente hizmet ve hukuka saygı anlayışı içinde götürme çabasını simgeleyen bir isimdi. Daha sonraki dönemlerde belediyeciliğin maruz kaldığı üzüntü verici görüntüler, onun belediye başkanlığı anlayışında kabul edilebilir değildi. İnançlı, ilkelerini sonuna kadar savunan, bunun bedelini gözünü kırpmadan ödeyen örnek bir siyaset adamıydı. Ülkemizin hem siyasi yaşamı hem kamu yönetimi bakımından pek çok dersin çıkarılmasına imkan verecek bir anlayışı sergiledi. Sosyal demokrat belediyeciliğin yükseliş döneminin içinde yer aldı. Ülke sorunlarını kapsamlı ve ciddi düzeyde konuşabileceğimiz, tartışabileceğimiz bir fikir adamıydı."

İsvan'ın daha sonra kendisine Yalova'da bir yaşam kurduğunu dile getiren Baykal, "Orada ağabeylik görevini hem siyaset adamlarına hem etrafında birlikte çalıştığı tarımda sorumluluk üstlenmiş insanlara örnek bir şekilde sergiledi. Hepimizin daima saygı ve özlemle anacağı değerli bir kişilik Ahmet İsvan. Allah rahmet eylesin. Sevenlerinin, ülkemizin başı sağ olsun. Dürüst belediyecilik anlayışının seçkin bir örneğini bugün derin bir özlemle, saygıyla uğurluyoruz." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da İsvan'ın çok sayılan, sevilen bir siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hem siyaset adamı hem bir dosttu, aynı zamanda müthiş bir filozoftu. Herkes onu İstanbul Belediye Başkanı olarak hatırlar ama o İstanbul Belediye Başkanlığının ötesinde de siyasete yön veren, akıl veren önemli bir insandı. Ahmet İsvan'la birlikte çalışmaktan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. İyi insanlar çabuk ölüyor, nedeni kötü insanların öldüğünü kimse bilmiyor. İyi insanlar öldü, aramızdan ayrıldı, herkes tarafından biliniyor. Gerçekten ülkemizin iyi, başarılı insanıydı, geleceğimizi kurma doğrultusunda önemli temeller atmış bir bilge kişiydi." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise "İstanbulluların ve milletimizin başı sağ olsun. Ahmet İsvan gerçekten İstanbul beyefendisiydi. Türk siyasi hayatında ve yerel yönetimde önemli hizmetleri, idealleri ve hedefleri olan, dürüstlüğüyle, kararlılığıyla bilinen ve İstanbul'da birçok ilklere imza atan bir kişiydi. İstanbul'a verdiği hizmetlerden dolayı ben başkan olarak ve İstanbullular adına kendisini hayırla yad ediyorum. İsvan ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. İnanıyorum ki unutulmazlar arasında ismi yaşayacaktır. İlkeleri, samimiyeti olan bir insandı, duruşu netti. Olduğu gibi görünen ve göründüğü gibi olan kişiliğiyle inanıyorum ki örnek olacaktır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :