Eski hakim itiraf etti: FETÖ'cüler askeri disiplini yıkmak için...

Eski hakim itiraf etti: FETÖ'cüler askeri disiplini yıkmak için...

Ankara’daki FETÖ soruşturmasında tanık olan Hakim Yüzbaşı Fevzi Orkunt Canyaş, paralelcilerin komutana karşı bile kibirli ve saygısız davrandıklarını, sivil kıyafetlerle göreve geldiklerini anlattı.

Referandum sonuçları Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra tarihe karışacak askeri yargıyı FETÖ’nün nasıl ele geçirdiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasıyla ortaya çıktı. Tanık Hakim Yüzbaşı Fevzi Orkunt Canyaş ifadesinde askeri yargı içindeki FETÖ’cülerin üniforma sevmediğini, sivil kıyafetlerle dolaştıklarını anlattı.

Askeri disiplini bozmak için kasıtlı kararlar verdiklerini anlatan Canyaş ortak özelliklerinin mesleki bilgilerinin çok kötü olması ve tembellikleri olduğunu belirtti.

Hakim Yüzbaşı Canyaş bu yapıya bağlı olduğunu düşündüğü askeri hakim ve savcılara 15 Temmuz öncesi bir çok kez basit hukuki kavramları bilememeleri nedeniyle ‘Siz soruların cevaplarını nasıl ezberlediniz’ diyerek iğneleyici konuştuğunu söyledi.

Canyaş “Bu iğnelemeyi bile anlamaktan yoksun kapasitedeydiler. Tespit ettiğim kadarıyla subay, astsubay düşmanı bir tavırları ve askeri yargının en temel işlevi olan askeri disiplini koruma konusunda büyük zaafları vardı. Çok açık bir üste fiilen taarruz suçunda bile tutuklamaya sevk ettikleri şüphelileri serbest bırakırlardı.

Askeri disipline bu şekilde sekte vurmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini düşünüyorum. Üniformayı sevmediklerini düşünürdüm çünkü, Erzurum’daki askeri mahkeme binası müstakil bir binaydı. Bu şahıslar çoğu zaman mesaiye riayet etmezlerdi. Mesaide sivil kıyafetle dolaşırlardı” dedi.

FETÖ’cü askeri hakim ve savcıların üst durumunda olan subaylara karşı gereksiz bir kibir ve saygısızlıkla hareket ettiklerini de ifade etti.

Canyaş şunları anlattı: “Zaman zaman bana gelen şikayetler bildiğim kadarıyla bir keresinde şu an da Kara Kuvvetleri Komutanları Kurmay Başkanı olan Korgeneral Şeref Öngay’a karşı bile saygısızlık etmişlerdi. Bu konuyla ilgili kendisi disiplin işlemi yapılması için Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) yazı yazılmasını emretti.

Fakat kendisinin MSB ile yapmış olduğu görüşmeler sırasında Bakanlık Askeri Adalet İşlerinde görevli olan şu anda tutuklu olup meslekten ihraç edilen Selahattin Karakaya disiplin cezasıyla ilgili mevzuatta boşluk olduğunu, bu nedenle müracaatlarının herhangi bir sonuç vermeyeceğini söyledi. Komutan da onun şikayet etmekten vazgeçti.”

 

KARAR