Eski CHP Genel Başkanı Baykal, Gaziantep'te

Eski CHP Genel Başkanı Baykal, Gaziantep'te

"Bölgeyi yüksek gerilim içine çeken pek çok ihtilafın temelinde İsrail-Filistin çatışması var"

GAZİANTEP (AA) - Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Bölgeyi yüksek gerilim içine çeken pek çok ihtilafın temelinde İsrail-Filistin çatışması var" dedi.

Baykal, Zirve Üniversitesi Genç Hukukçular Kulübü tarafından üniversitenin konferans salonunda düzenlenen söyleşide, Ortadoğu'nun yeniden şekillendiğini, Türkiye'nin çevresinin de ateş çemberiyle kuşatıldığını belirtti.

Dış güçlerin bölgeyi kendi haline bırakmadığını anlatan Baykal, şöyle konuştu:

"Her tarafta kan ve çatışma var. Bölgeyi yüksek gerilim içine çeken pek çok ihtilafın temelinde İsrail-Filistin çatışması var. Bu bölgeyi ve dünyayı teröre doğru sürükleyen, terörü besleyen ve ana haksızlık duygusunu yeşerten temel mesele İsrail-Filistin konusudur. Bir türlü çözülemiyor. Yapılması gereken ortada. 'İsrail varlığını sürdürsün, Filistin devlet olsun'. Şu anda geniş ölçüde mutabakatın göründüğü ana çözüm bu gözüküyor ama bir türlü hayata geçirilemiyor. Dünyanın bütün güçleri bunun hayata geçirilmesinde aciz ve yetersiz kalıyor."

 

- "Herkes yargı karşısında hesap versin"

Baykal, 17-25 Aralık operasyonlarını, "değişik bahanelerle mazur göstermenin" izahının mümkün olmadığını belirtti. Bu tür konuları konuşmaktan hoşlanmadığına dikkati çeken Baykal, "Bu çok büyük adalet yarasıdır. 17 Aralık vicdanları ve adaleti kanatıyor. Adaletin şanını, şerefini, onurunu, saygınlığını ciddi şekilde tahrip ediyor. Bunun günümüzde yaşanıyor olması ne kadar düşündürücü ve üzüntü verici. Biz konuşmak durumunda kalmayalım, adalet hükmünü versin, adalet işlesin, herkes adaletin karşısında hesabını sonuna kadar versin" ifadelerini kullandı.

- Anayasa değişikliği

Türkiye'de anayasa değişikliğinin süreç olarak işlediğini ileri süren Baykal, 1982'den bu döneme 70'den daha fazla iyileştirmeye gidildiğini aktardı.

Anayasanın önemli noktasının Avrupa Birliği ilişkileri gereği köklü biçimde değiştirildiğini anlatan Baykal, "Hala değiştirilmesi gereken yönler var. Türkiye'de bir hukuk ve yargı problemi var, bu anayasa sorunu değil. Yargıyı kullanma arayışı sürekli müdahaleyi beraberinde getiriyor" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Rektör Prof.Dr. Adnan Kısa, Baykal'a plaketi takdim etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı