Eski ceviz ağaçları KOP projesiyle yenilenecek

Eski ceviz ağaçları KOP projesiyle yenilenecek

Kırşehir'de eski ceviz bahçelerinin aşılama yöntemi kullanılarak verimli ve soğuğa dayanıklı çeşitlerle yenilenmesi amacıyla hazırlanan proje KOP'a sunuldu

Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'de, başta Kaman ilçesi olmak üzere eski ceviz bahçelerinin aşılama yöntemiyle verimli ve soğuğa dayanıklı çeşitlerle yenilenmesi için proje hazırlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in kısa süre önce Konya Ovası Projesi'ne (KOP) dahil edildiğini, bu kapsamda kente katma değer üretecek 40 yeni proje hazırladıklarını belirtti.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi'ne eski ceviz bahçelerinin verimli ve soğuğa dayanıklı çeşitlerle yenilenmesiyle ilgili proje sunduklarını belirten Şahin, Kaman başta olmak üzere yaşlı ağaçların yoğun olduğu eski ceviz bahçelerinde çeşit değişimine gidileceğini dile getirdi.

İl genelinde 15 bin dekara yakın kapama ceviz bahçesi bulunduğu vurgulayan Şahin, projenin uygulanmasıyla eski ceviz ağaçlarının daha verimli hale geleceğine işaret etti. Şahin, "Eski bahçelerin çeşit değiştirilerek soğuğa dayanıklı ve yüksek verimli çeşitlerle değiştirilmesi için projemiz var. Bunu KOP'a sunduk, onaylanmasını bekliyoruz. Eski bahçelerin verimli ve soğuğa dayanıklı çeşitlerle aşılama yöntemiyle değiştirilmesi için çalışma yapılacak. Bir anlamda tıraşlanarak çeşit değiştirilecek. Proje onaylandıktan sonra eski bahçelerin sahipleriyle işbirliği yaparak projemizi uygulayacağız. Verim düşüklüğü olan ve soğuğa dayanıklı olmayan eski bahçelerdeki ceviz ağaçlarını soğuğa dayanıklı ve verimli çeşitlerle değiştireceğiz. Üretimi düşük olan bahçeler bu yenilemeyle gençleştirilmiş olacak. Soğuğa dayanıklı çeşitlerle aşılama yöntemiyle değiştirilecek." ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2012 yılında Ceviz Eylem Planı'nı Kırşehir'in Kaman ilçesinde açıkladığını anımsatan Şahin, kapama ceviz bahçelerinin sayısının giderek artmasıyla ürünün daha fazla katma değer üretilmeye başlandığını sözlerine ekledi.