ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sivri:

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sivri:

"Geleceğin ekonomisi denilen pek çok farklı alana yatırım yapmak gerek. Geçmişte yapılan bazı doğru uygulamaların tekrar gündeme getirilmesine ihtiyaç var"

İZMİR (AA) - Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, "Geleceğin ekonomisi denilen pek çok farklı alana yatırım yapmak gerek. Geçmişte yapılan bazı doğru uygulamaların tekrar gündeme getirilmesine ihtiyaç var." dedi.

Dernek binasında ESİAD Ekonomik Gözlem Grubu tarafından hazırlanan "2018 Yılında Türkiye Ekonomisi: Beklentiler ve Öneriler" konulu toplantıda konuşan Sivri, 3. çeyrekteki büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde ve olumlu gelişmelere ışık tutacak düzeyde olduğunu belirtti.

Büyümenin niteliğinin olumlu yönde bulunduğunu anlatan Sivri, "Daha önce yatırımdan çok tüketim harcamalarına ağırlık verildiğini, kamu yatırımlarının payının çok olduğunu, özel sektörün üretime yönelik desteklenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yönde rakamların yükseldiğini görüyoruz. Bu da bize hangi yöne gitmemiz gerektiğini gösterdiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin cari açığa direkt etki edecek ve doğrudan yatırımları tetikleyecek önlemlere ihtiyaç duyduğunu aktaran Sivri, büyük yatırımların büyük alan ve stratejik planlama gerektiğine işaret etti.

Sivri, şöyle konuştu:

"Kümelenme altyapısı geliştirme ihtiyacımız var. Her zaman bölgesel teşviklerin tam olarak yeterli olmuyor. Sektörel ve stratejik teşviklerin, arazi ve arsa üretimi konusunda, yatırım alanları konusunda bürokrasi tarafında hazır hale getirilmesi de gerekiyor. Küresel rekabette yer bulmaya devam edebilmemiz düşük maliyetli seri üretimin yanında katma değerli ürün üretmek de önemli. Geleceğin ekonomisi denilen pek çok farklı alana yatırım yapmak gerek. Geçmişte yapılan bazı doğru uygulamaların tekrar gündeme getirilmesine ihtiyaç var."

ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Bilget de gerçekleştirdiği sunumda 2002 ve 2017 yılı Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Türkiye'nin son 15 yılda ortalama yüzde 5,8 büyüme yaşandığını hatırlatan Bilget, "15 sene içinde iş gücüne katılma oranı yüzde 44'ten 54'e geldi. Her yıl 1-1,5 milyon insan iş gücüne katılıyor. Genç nüfus ve nüfus artışının doğal sonucu. İstikrarlı büyürsek tek haneye gelir. Yoksa geçici olur." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :