Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüne ilişkin dava

Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüne ilişkin dava

Bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin davada, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi

İSTANBUL (AA) - Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Kadir Altun, Abdullah Altun, Ömer Gülmez, Cem Yıllar, Şaban Bakırcı, Mehmet Altun ile tarafların avukatları katıldı. 

Mahkeme Başkanı Mustafa Günaydın, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mehmet Altun'un celse arası yakalanarak savunmasının alındığını belirtti. 

Bazı müştekilerin avukatı Gökhan Küçük, son bilirkişi raporunun kendilerince yeterli olmadığını, daha önceki bilirkişi raporuna itirazlarını aynen tekrar ettiklerini ifade ederek, yeniden bilirkişi raporu alınmasını istediklerini söyledi. 

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Selçuk Cengiz de dosyada birçok bilirkişi raporu olduğunu, bunların değerlendirileceğini, bu nedenle tekrardan bilirkişi raporu alınması talebinin reddine karar verilmesini, esas hakkındaki talep ve beyanlarını hazırlamak üzere süre verilmesini istedi. 

Mahkeme heyeti, dosyada birçok rapor bulunması, raporlarda bazı yönlerin farklı olması, mahkemenin bilirkişi raporuna bağlı olmaması, tüm dosya, olayın oluş şekli ve bilirkişi raporları ile birlikte mahkeme heyetince değerlendirilerek hüküm kurulması gerektiğinden ve uzun zamandır bilirkişi raporları sebebiyle davanın sürüncemede kalmış olması gözönüne alınarak, yeniden bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerin oy çokluğuyla reddine karar verdi. 

Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için cumhuriyet savcısına, taleplerini hazırlamaları için de taraf avukatlarına süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.

Yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerini mahkemenin oyçokluğuyla reddetmesine, üye hakim Hızır Niyaz Akçiçek muhalefet şerhi koydu. Akçiçek, şerhinde ''Her ne kadar mahkememizce olayla ilgili olarak değişik bilirkişi raporları ile çelişkili olması ve olayı yeteri kadar aydınlatmadığı kanaatinde olduğundan yeniden oluşturulacak bir bilirkişi heyetiyle taraf vekillerinin ileri sürmüş oldukları iddialar ve bilirkişi raporları arasındaki çelişkiler de irdelenmek suretiyle yeni bir rapor alınması kanaatindeyim. Bu nedenle çoğunluk görüşüne katılmıyorum'' ifadelerini kullandı. 

- İddianameden 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 Mart'ta saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydediliyor. 

Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan, Andreas Michael Hohlmann ve Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl altışar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı