Esed'in Amcasına Yolsuzluk Suçlaması

Esed'in Amcasına Yolsuzluk Suçlaması

Fransız Sherpa Derneği, Beşşar Esed’in amcası Rıfat Esed’i yolsuzluk ve kara para aklamakla suçluyor

PARİS (AA) - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in amcası Rıfat Esed, yolsuzlukla suçlanıyor.

Fransa’da mali suçları araştıran Sherpa Derneği, amca Esed’in 100 milyon avroyu aşan servetinin şaibeli olduğunu öne sürdü.

Dernek, Suriye’den sürgün edildiğinde "5 parasız" olduğunu söyleyen Rıfat Esed’in, bu serveti dönemin Suriye rejiminden çaldığını iddia ediyor.

Paris Savcılığı ise iddialar üzerine soruşturma başlattı. Esed ve ailesi, resmi kayıtlara göre, Mayıs 2014 itibarıyla Lüksemburg’da 100 milyon avroluk servete sahip. 

Fransız medyasının soruşturmaya yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre ise, suçlamalar karşısında konuşan Esed, Suriye’den beş parasız ayrıldığını ve kendisini Fransa’ya dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın davet ettiğini söyledi. 

Suçlamalar üzerine konuşan Esed ailesinin avukatı ise "Eğer müvekkilimin serveti hakkında en ufak bir şüphe olsaydı 1986’da dönemin Cumhurbaşkanı Mitterand tarafından nasıl Legion d’Honneur nişanına layık görülebilirdi" ifadelerini kullandı.

Rıfat Esed’in oğlu Sivar Esed ise Fransa'da yayın yapan bir radyoya yaptığı açıklamada babasının zaman zaman bazı ülkeler, liderler ve yurtdışındaki bazı dostlarından fon ve hediyeler aldığını söyledi. Sivar Esed, bu hediyeler arasında Suudi Arabistan Kralı’ndan gelen 45 hektarlık arazi ve Paris’in kuzeyinde yer alan bir çiftlik olduğunu da belirtti.

Bu hediyelerin zaman içinde yatırıma dönüştüğünün altını çizen Sivar Esed konuyla ilgili gerekli evrakları imzalayanın da kendi olduğunu ifade etti. 

Ancak Fransız uzmanlar, Suudi Arabistan’ın Esed’den herhangi bir çıkarı olmadığı görüşünde. Uzmanlar, Suudi yönetiminin, herhangi bir siyasi etkinliği olmayan Esed’e mali destek sağlamasını anlamsız bulurken ailenin ve avukatların açıklamasının da inandırıcı olmadığını düşünüyor. 

- Hama Katliamı’ndan sorumlu tutuluyor 

Rıfat Esed, kardeşi Hafız Esed hükümeti döneminde 1982 yılında yaşanan Hama Katliamı’nın kilit isimlerinden biri olarak biliniyor. Uluslararası Af Örgütü’ne göre 10 bin ila 25 bin sivilin hayatını kaybettiği katliamdan rejimin ikinci ismi ve dönemin Genelkurmay Başkanı olan Rıfat Esed sorumlu tutuluyor. 

Hama’dan 2 yıl sonra ise Rıfat Esed, kardeşi Hafız Esed’i devirmeye çalışmış ve Suriye’den sürülmüştü. Bugün 77 yaşında olan Esed’in Paris, Londra ve İspanya’nın Marbella kentlerinde zaman zaman bulunduğu biliniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı