Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Demmer: - "Zehirli gazın kullanılması savaş suçudur. Savaş suçları cezalandırılmalı”

BERLİN (AA) - Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Ulrike Demmer, Esed rejiminin İdlib'deki kimyasal saldırısına ilişkin "Zehirli gazın kullanılması savaş suçudur. Savaş suçları cezalandırılmalı." dedi.

Demmer, bugün Berlin'de yaptığı açıklamada, Suriye'den korkunç fotoğrafların ulaştığını, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de dün Han Şeyhun beldesinde yapılan kimyasal silah saldırısını kınadığını anımsattı.

Suriye'deki insanların acılarının son bulmadığını, Almanya’nın tehdit altında bulunan ve ülkesinden kaçan insanlar için elinden geleni yapacağını belirten Demmer, "Zehirli gazın kullanılması savaş suçudur. Savaş suçları cezalandırılmalı." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bugün bu konuyla ilgilenmesini doğru bulduklarını ifade eden Demmer, "İnsan onurunu hiçe sayan suçun sorumluları hesaba çekilmeli. Bu Esed’i ve onun hükümetini de kapsıyor. Bu konuda henüz incelemeler tamamlanmış olsa da geçmişte Esed rejiminin kimyasal silah kullandığının kanıtlandığına işaret etmek lazım." ifadesini kullandı.

Alman hükümetinin, Rusya'dan, BMGK'da ve başka yerlerde dün gerçekleşen olayın sorumlularını aramayı engellemesini değil, aktif bir şekilde desteklemesini beklediğini aktaran Demmer, Konsey’de Rusya ve Çin’in, Han Şeyhun’daki olayın bağımsız bir şekilde incelenmesine, sorumluların ortaya çıkarılması ve hesaba çekilmesine izin vermelerini beklediklerini kaydetti.

Alman hükümetinin, Esed rejiminin müttefikleri olarak Rusya ve İran’ı da sorumlu tuttuğunu ifade eden Demmer, "Onların askeri desteği olmadan rejim çoktan siyasi çözüm yönündeki müzakerelere onay verirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Beşşar Esed rejiminin dün sabah İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında aralarında çok sayıda çocuk ve kadının bulunduğu yaklaşık 100 sivil hayatını kaybetmiş, 500 sivil de kimyasal maddeden etkilenmişti.

Uluslararası toplum saldırıyı kınamış, BMGK saldırıyla ilgili bugün acil toplanma kararı almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :