Erzurum'da Toki Konutları Temel Atma Töreni

Erzurum'da Toki Konutları Temel Atma Töreni

Eski İçişleri Bakanı Ala: - "Bize öyle bir destek verin ki bu sefer, sistemi de dönüştürelim. Aynen kentsel dönüşüm gibi, kentleri dönüştürdüğümüz gibi Türkiye'nin sistemini de dönüştürelim"

ERZURUM (AA) - Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, problem çözen siyasi anlayışın önemine işaret ederek, "Bize öyle bir destek verin ki bu sefer, sistemi de dönüştürelim. Aynen kentsel dönüşüm gibi, kentleri dönüştürdüğümüz gibi Türkiye'nin sistemini de dönüştürelim" dedi.

TOKİ ile Erzurum Büyükşehir Belediyesince Palandöken ilçesi Abdurrahman Gazi Türbesi yolunda yapılacak "Malmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi"nin birinci etabı kapsamında, 579 konutun temeli atıldı.

Ala, burada yaptığı konuşmada, şu ana kadar 660 bin konut yaptıklarını ve bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi.

Bütün Türkiye'yi, şehirleriyle baştan başa yenilemeyi amaçladıklarını anlatan Ala, "İki temel siyasi anlayışın birini temsil ediyoruz. Birisi problemden yararlanan siyasi anlayış. Birisi de problemi çözen, çözümden yararlanan siyasi anlayış. Biz çözümden yana olan, çözümden beslenen siyasi anlayışız. Biz meseleleri çözdükçe istikrarımızı ve iktidarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Diğer siyasi anlayışın ise sürekli problemleri dile getirdiğini ifade eden Ala, "Ya belediye başkanı oluyorlardı ya milletvekili ya hükümet. Sanki onlar o işi yapmayacaklarmış gibi, o sorumluluğu almamışlar gibi, yine o problemlerden bahsediyorlardı. Kesinlikle vaziyet edip, problemi çözme yolunda herhangi adım atmıyorlardı" değerlendirmesinde bulundu.

Ala, memlekette problemin aynı olduğunu, sadece makam ve mevki sahiplerinin değiştiğini belirtti.

Ülkede 90'lı yıllarda hükümet etme süresinin bir yıl olmadığına işaret eden Ala, şunları kaydetti:

"Neredeyse 6 aydı. Peki 6 ayda bir, o hükümet olarak iş başına gelenler nasıl geliyordu? Milletin bir sürü problemini dile getirerek geliyorlardı. Problemi çözmek, bir şey yapmak için dile getirirsiniz, bir şey olmak için getirmezsiniz. Sadece milletvekili olmak, hükümet olmak için bir problem dile getirilmez. Peki çözüyorlar mıydı? Hayır. Bunun millete ne faydası vardı? Hiçbir faydası yoktu. Biz sistemi dönüştürüyoruz, problemi çözüyoruz. İşte buradaki problemi, kentsel dönüşüm projesiyle, yeni kent alanlarıyla, yeni sosyal donatı alanlarıyla çözüyoruz, gecekondu bölgelerini dönüştürüyoruz. Kentsel dönüşümle yeni konutlar inşa ediyoruz, herkes kazanıyor."

Milletin problem çözen kadroyu iş başında tuttuğuna dikkati çeken Ala, Türkiye'ye problem çözen siyasi anlayışın gerektiğini bildirdi. 

Ala, "Bize öyle bir destek verin ki bu sefer, sistemi de dönüştürelim, aynen kentsel dönüşüm gibi, kentleri dönüştürdüğümüz gibi Türkiye'nin sistemini de dönüştürelim. Yeni bir anayasayla, bu problemden beslenen siyasi sistemi de dönüştürelim ve Türkiye, dünya ülkeleri arasında kendisine yakışır sivil anayasayla bir daha geri dönülmez biçimde, yeni sistemiyle var olsun" ifadelerini kullandı.

- "2023'e kadar bir milyon 200 bin nitelikli konut yapacağız" 

TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu da 2023'te bir milyon 200 bin nitelikli konutu ülkeye ve vatandaşlara kazandırmak için plan ve program doğrultusunda çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Toplam 660 bin konut rakamına ulaştıklarına dikkati çeken Konyalıoğlu, "Daha önce 2023'e kadarki konut hedefimiz bir milyonken, son dönemdeki talimatlar doğrultusunda, özellikle alt ve dar gelirli yurttaşlarımıza, emeklilerimize uygun vadede tanınacak imkanlarla bu hedef bir milyon 200 bine yükseltilmiştir" diye konuştu.

Erzurum genelinde ihale edilen 7 bin 188 konuttan 5 bin 385'inin bitirildiğini vurgulayan Konyalıoğlu, bunların dışında kamu kuruluşlarıyla protokoller çerçevesinde 11 okul, 8 pansiyon, 100 kişilik sevgi evi, 50 kişilik yetiştirme yurdu, 6 hizmet binası, 4 cami, 117 iş yeri bulunduğu belirtti.

 Konyalıoğlu, TOKİ'nin Erzurum'a 744 milyon liralık yatırım yaptığını, kentsel dönüşüm kapsamında önemli projeler yürüttüğünü kaydetti.

 Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise refahı artırmanın kentsel dönüşümün en önemli hedefi olduğunu ifade ederek, ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel yaklaşımlarla iyileştirmeye yönelik uyguladıkları kentsel dönüşüm çalışmalarında bir yılda önemli mesafe kat ettiklerini bildirdi.

Daha sonra, Ala, Sekmen, Konyalıoğlu ile beraberindekiler, butona basarak konutların temelini attı.

Kaynak:Haber Kaynağı