Erzurum'da Sri Lanka Günleri

Erzurum'da Sri Lanka Günleri

Kentte, ETSO ile Sri Lanka'nın Erzurum Fahri Konsolosluğu işbirliğinde "Sri Lanka Tanıtım Günleri" etkinliği gerçekleştirildi- Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Amza:- "Türkiye ile ticaret yapmaya hazırız, tıpkı Osmanlı, Abdulhamid Han döneminde olduğu gib

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Sri Lanka'nın Erzurum Fahri Konsolosluğu işbirliğinde "Sri Lanka Tanıtım Günleri" etkinliği gerçekleştirildi.

ETSO binasındaki programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçesi Pakeer Mohideen Amza, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ETSO ve çeşitli kamu kurumlarının yöneticileri katıldı.

Sri Lanka Erzurum Fahri Konsolosu ve ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, açılışta yaptığı konuşmada, Sri Lanka'nın Türkiye'de en az bilinen pazarlardan biri olduğunu belirterek, 21 milyon nüfusa sahip ülkenin 2009 yılından bu yana istikrarlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu dile getirdi.

Yücelik, Sri Lanka'nın, Hindistan ve Pakistan ile serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu hatırlatarak, yakın zamanda ise Çin, Singapur ve Güney Asya ülkeleriyle ticaret anlaşmaları planlayan ülkenin Türk firmaları için önemli fırsatlar ve avantajlar sunacağını düşündüğünü ifade etti.

Türkiye ile Sri Lanka arasındaki en önemli ortak noktalarından birinin çay üretimi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çay üretiminde Sri Lanka dünyada 4'üncü, Türkiye ise 5'inci sırada yer alıyor. Bu sebeple, iki ülkenin kültüründe de çay önemli bir yere sahip. Çay konusunda çeşitli alanlarda ortak projeler geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca Sri Lanka halkı, misafirperver, örf ve adetlerine bağlı, devletine ve bağımsızlığına düşkün olmasıyla bizlere çok benzemektedir."

Türkler ile Sri Lanka ilişkilerinin temelinin Osmanlı dönemine dayandığını anlatan Yücelik, şöyle devam etti:

"Hint Okyanusu'nda stratejik konuma sahip Sri Lanka ile diplomatik ilişkiler, 1864'te Osmanlı Devleti'nin Hassen Lebbe Marikkar'ı fahri konsolos olarak atamasıyla başladı. Adada Sultan II. Abdülhamid Han'ın teşvikleriyle Kolombo Hamidiye Mektebi 1900'de Seylanlı Müslüman zenginlerce açılmıştır. 1889'da Kolombo'da "Müslümanların Dostu" adlı mecmua ile Hristiyan misyonerlere karşı büyük mücadele başlatıldı. Bu gayretleri neticesinde o yıllarda Seylan Müslümanları cuma hutbelerinde Sultan II. Abdülhamid'in adını okuyor, mahkemelerinde Osmanlı'nın sembolü olarak fes giyiyorlardı. Ayrıca Seylanlı Müslümanlar 1909'da Osmanlı Devleti donanmasına, Balkan Harbi'nde ve Kurtuluş Savaşı'nda da Anadolu'ya gizli ve bazen de açıktan yardımlar göndermişlerdir."

- Darbe girişimine karşı ilk destek mektubu Sri Lanka'dan

Yücelik, Sri Lanka'nın, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 16 Temmuz 2016 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilk destek mektubunu yazan ülke olduğunu anımsatarak, "Sri Lanka, coğrafi mesafelere rağmen bir kez daha yüreklerimizin ve halklarımızın birlikte olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir." dedi.

Konuk Büyükelçi Amza da Erzurum’da gördükleri ilgi ve alakadan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ticari ilişkileri coğrafi uzaklığa rağmen artırmayı hedeflediklerini anlatan Amza, bunun için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Amza, ocak 2018'de bu anlamda çok önemli bir toplantı yapılmasının planlandığını, 14 konu başlığı altındaki toplantıda özellikle Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu inşaat sektörü, çay üretimi ve turizm sektörleriyle ilgili konuların ele alınacağını vurguladı.

- Sri Lanka, Türk firmalara fırsatlar sunacak

Sri Lanka'nın, Pakistan ve Hindistan ile mevcut serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra Çin ve Güney Kore gibi ülkelerle yapılacak anlaşmalarla Türk firmalar için de fırsatlar sunacağının altını çizen Büyükelçi Amza, "Türkiye ile ticaret yapmaya hazırız, tıpkı Osmanlı, Abdulhamid Han döneminde olduğu gibi." ifadesini kullandı.

Vali Azizoğlu da Amza'yı Erzurum'da ikinci kez ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bugün burada yaptığımız toplantı, dünyanın global bir köy olduğunu gösterdiği gibi Türkiye'mizin de dünyaya artık ne kadar yakınlaştığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardandan Yücelik, Amza'ya günün anısına plaket verdi.

Program sonunda davetliler Sri Lanka müzikleri eşliğinde ülkeyi tanıtan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :