Erzurum'da FETÖ'nün "usulsüzlük" davası

Erzurum'da FETÖ'nün "usulsüzlük" davası

KUDAKA üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz onaylandığı, desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı iddiasıyla 11 sanığın yargılanmasına devam edildi

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) üzerinden FETÖ/PDY'ye usulsüz devlet hibesi sağlandığı ve hibenin amacı doğrultusunda kullanılmadığı iddiasıyla 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar Kenan Duman, Mustafa Bastem, Rıdvan Balcı ve eski KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, tutuksuz sanıklar Musa Sönmez ile Halil Şahin, sanık avukatları ile tanıklar hazır bulundu.

Duruşmaya, Metin İskender Samsun E Tipi Kapalı Cezaevi'nden, FETÖ'nün adliye personelinden sorumlu olduğu iddia edilen Savaş Göksu da Van T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, ildeki "mütevelli heyetinden" olduğu iddia edilen Hasan Özdemir, Fatih Kantar ve Hamza İncesu katılmadı.

Sanık avukatı Ercüment Şenol, savunmasında, bir önceki celse dinlenen tanık beyanlarında müvekkili Savaş Göksu'nun örgütsel bir faaliyeti olduğunun tespit edilemediğini belirterek, "Müvekkilin sadece ByLock programının tespitine dayanılarak tutuklu kalması usulen hukuka uygun değildir. Tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Sanık Musa Sönmez'in avukatı Özal Gürkan Soykan da bilirkişi tarafından yapılan tespitlere katılmadıklarını söyleyerek, "Söz konusu değerlere ilişkin itiraz dilekçemiz doğrultusunda gerçeği yansıtmadığı kanaatiyle yeniden bilirkişi incelemesinin yapılmasını talep ederiz. Müvekkil sanığın delil ve hukuki durumu maddi açıdan farklıdır. Yargılamanın birlikte götürülmesi ve birlikte yürütülmesinde hukuki bir yarar bulunmadığından tefrik kararı verilmesini talep ediyorum." ifadesini kullandı.

Sanık Halli Şahin'in avukatı Evren Murat Öztekin ise savunmasında müvekkili hakkında Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesince "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan dolayı verilmiş bir karar olduğunu anımsattı.

Dolayısıyla mükerrer bir dava söz konusu olduğunu anlatan Öztekin, "Ayrıca sanık yıllar önce Erzurum'u terk ederek Gümüşhane'ye yerleşmiştir. Açıkça suç tarihinde burada değildir. Yani söz konusu suçu burada işlemesi imkansızdır." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksik evrakların tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, KUDAKA üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz olarak onaylandığı, desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı, Akif Eğitim Şirketinin "Doğu Anadolu'nun En Büyük Pansiyon Projesi" adı altında KUDAKA'ya başvurduğu, projenin başarılı bulunarak sözleşme imzalandığı ve toplamda ajanstan 288 bin 741 lira hibe verildiği belirtiliyor.

Usulsüzlük ve projeye aykırılık tespit edilmesine rağmen gereğinin yapılmadığının belirlendiği bilgisinin paylaşıldığı iddianamede, Akif Eğitim Şirketi yetkililerinin, FETÖ/PDY'ye haksız ekonomik çıkar elde etmek için, pansiyon projesinden aldıkları devlet hibesini usulsüz kullanarak ve aynı zamanda bu destekle yurt açarak ekstra kazanç elde ettikleri, usulsüzlüğün tespit edilerek raporlanmasına rağmen, bu konuda gerekli işlemleri yaptırmayan ve işlem yapılmamasına göz yuman KUDAKA görevlilerinin FETÖ/PDY'nin usulsüz devlet hibesi almasını sağlamaları nedeniyle sorumluluklarının bulunduğunun anlaşıldığı kaydediliyor.

İddianamede, sanıklardan Fatih Kantar ve Hamza İncesu'nun "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 7,5 yıldan 15 yıla, Talha Bekir Özmen'in "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapma" ile "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından 17 yıldan 29,5 yıla, Musa Sönmez'in "silahlı terör örgütüne yardım ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 12,5 yıldan 25 yıla, diğer sanıkların ise "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapsi isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :