ERÜ'de 12 teknisyenin kansere yakalandığı iddiası

ERÜ'de 12 teknisyenin kansere yakalandığı iddiası

TÜMRAD-DER Başkanı Aslanoğlu:- "Teknik rapordaki sonuçlar, radyasyon ölçüm değerlerinin, bir radyasyon çalışanı için yıllık belirlenen doz limitlerinin üzerinde olmasa da bu doz limitlerine çok yakın olduğu yönündedir."

İSTANBUL (AA) - Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Başkanı Heybet Aslanoğlu, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 12 radyoloji teknisyeninin kanser olduğuna dair iddialara ilişkin yaptıkları araştırma sonucu oluşturdukları teknik raporu kamuoyuyla paylaştı.

Aslanoğlu, Küçükçekmece'deki dernek binasında düzenlenen basın toplantısında, dernek üyelerinden oluşan bir heyetin 15 Haziran'da ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru ile görüştüğünü belirtti.

Heybet Aslanoğlu, görüşmenin ardından söz konusu teknisyenler, radyoloji kliniği ve kullanılan cihazlarda çeşitli ölçümler yapıldığını ifade ederek, "Teknik rapordaki sonuçlar, radyasyon ölçüm değerlerinin, bir radyasyon çalışanı için yıllık belirlenen doz limitlerinin üzerinde olmasa da bu doz limitlerine çok yakın olduğu yönündedir." dedi.

Bu teknisyenlerin günde 15-20 hastaya işlem yaptıklarını kendilerine söylediklerini anlatan Aslanoğlu, bu sayının günde 4 tane ile sınırlı olması gerekiğini bildirdi.

Aslanoğlu, 2015 yılından önce çalışanların aldığı radyasyon ile sağlıksız koşullarda çalışılmasının kanser vakalarında etkili olabileceğine söyleyerek, şöyle devam etti:

"Şu andaki mevcut durumda hastanedeki gerek koruyucu ekipman, gerekse cihazların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından lisanslanmış olması, dozimetrelerin tam olması sorumluluğu ortadan kaldırmamaktadır. Bunun öncesinde yani birkaç yıl önce arkadaşlarımızın çalışma koşullarını tartışırsak, daha sağlıklı bir sonuca gidebiliriz. Çünkü radyasyon, etkilerini 5-10 yıl sonra ortaya çıkarmaktadır. Arkadaşlarımızın geçmişte çalıştığı ortam üzerinden bir tartışma yürütülürse bizi sağlıklı sonuca götürecektir. Şu anki mevcut durumda orada çok fazla kayda değer bir aksaklık olmadığı heyetimizce gözlemlenmiştir."

On iki radyoloji teknisyeninden üçünün kanser teşhisi nedeniyle ameliyat edildiğini ve durumlarının iyi olduğunu dile getiren Aslanoğlu, "Burada iş yoğunluğunun fazla olması, Erciyes Üniversitesinin bir bölge hastanesi olması nedeniyle bu arkadaşlarımızın daha fazla radyasyon almalarına ve bu ağır iş yükü altında birçok sağlık problemi yaşamasına neden olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Aslanoğlu, söz konusu radyoloji teknisyenlerinin durumlarını titizlikle takip ettiklerini, hastanedeki mevcut görev yerlerinin ise idare tarafından değiştirileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :