Eroğlu, Egegep Projesi'ni Anlattı

Eroğlu, Egegep Projesi'ni Anlattı

Bakan Eroğlu:- "Huzur ve ufuk şehir İzmir için turizmde, kültürde, sanatta, sağlıkta, sporda, ticarette, sanayide, tarımda teknolojide, istihdamda önemli projeler yürüteceğiz"- "İzmir'e su akacak dedik. Ana dağıtım hattı yapılamadı. Samimiyetle söylüyorum

İZMİR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, temel gayenin, vatandaşın hayat tarzını değiştirmek değil, hayat standardını yükseltmek olduğunu, İzmir'e kavga etmeye değil geliştirmek için geldiklerini belirterek, "Huzur ve ufuk şehir İzmir için turizmde, kültürde, sanatta, sağlıkta, sporda, ticarette, sanayide, tarımda teknolojide, istihdamda önemli projeler yürüteceğiz" dedi. 

Bakan Eroğlu, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce açıkladığı Ege Gelişim Projesi'nin (EGEGEP) detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Projenin İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsadığını ve tüm illerde eş zamanlı tanıtıldığını kaydeden Eroğlu, 2019 yılı sonuna kadar 25 milyar liralık 4 bin 547 dev projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. 

Veysel Eroğlu, şu bilgileri paylaştı:

"EGEGEP ile bölgeye 358 baraj ve gölet, 586 sulama tesisi, 87 içme suyu temin tesisi, 33 hidroelektrik santral tesisi, bin 42 dere ıslah projeleri muhtevasında köprü, 1 atık su arıtma tesisi, 8 havza yönetim planı, 759 ağaçlandırma ve ormancılık, 23 şehir ormanı, 72 bal ormanı, 362 mesire yeri, 115 tabiat turizmi etkinlik alanı çalışması, 1 ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi, 1 baraj göl aynası altında kalacak bitki türlerinin tespiti ve taşınması projesi, 287 otomatik meteorolojik gözlem istasyonu, 3 meteorolojik gözlem istasyonu, 3 meteoroloji radarı, 3 yıldırım tespit ve takip sistemi, 2 yüksek atmosfer gözlem sistemi hayat bulacak." 

- İzmir'in projeleri

Temel gayelerinin, vatandaşın hayat tarzını değiştirmek değil, hayat standardını yükseltmek olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "Huzur ve ufuk şehir İzmir için turizmde, kültürde, sanatta, sağlıkta, sporda, ticarette, sanayide, tarımda teknolojide, istihdamda önemli projeler yürüteceğiz" dedi.

EGEGEP ile Ufuk Şehri İzmir'e 2019 yılına kadar 466 tesis ve projeyi kazandırmayı hedeflediklerini belirten Eroğlu, 50 baraj ve gölet, 53 sulama, 10 içme suyu temin, 83 dere ıslah, 9 dere dere ıslah projeleri muhtevasında köprü, 1 şehir ormanı, 7 bal ormanı, 78 mesire yeri, 76 ağaçlandırma ve ormancılık projesi, 5 gelir getirici türlerde orman, 1 fidancılık, 58 otomatik meteoroloji radarı, 1 yüksek atmosfer gözlem sistemi, 1 yıldırım tespit ve takip sistemi, 30 tabiat turizmi etkinlik alanında çalışma ve 2 biyolojik çeşitlilik projesini tamamlayacaklarını anlattı.

Projelerle İzmir'de 674 bin 780 dekar arazinin sulamaya açılacağını, yılda 397 milyon lira zirai gelir artışının sağlanacağını, 1 milyon 580 bin kişiye ilave içme suyu temin edileceğini açıklayan Eroğlu, şöyle konuştu:

"96 bin 620 dekar arazi taşkınlardan korunacak. 940 bin dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılacak. 86,9 milyon fidan toprakla buluşturulacak. Takriben 156 milyon fidan üretilecek. Takriben 154 bin dekar arazide badem, ceviz, dut gibi gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılması, trüf mantarı üretim ormanı oluşturulması ve salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesi planlanıyor."

Veysel Eroğlu, İzmir'i dış ticarette lider yapmayı ve 12 ay turizm yapılacak bir alan haline getirmeyi amaçladıklarını, tarım ve sulama projelerine büyük önem verdiklerini kaydetti.

Eroğlu, kentte terapi ormanları ve çocuk ormanları oluşturduklarını, projelerin detaylarını gelecek hafta kamuoyuna duyuracaklarının müjdesini verdi.

Veysel Eroğlu, tanıtım toplantısında İzmir'e 13 yılda yapılan su ve ormancılık, ulaşım, eğitim, sağlık, turizm, kültür-sanat, sağlık, gençlik ve spor, çevre, ticaret, sanayi, teknoloji ve istihdam yatırımlarına da değindi. 

- "İzmir'de ayak basmadığım yer var mı?"

İzmir ile çocukluktan bağı olduğunu aktaran Eroğlu, kentte ayak basmadığı yer kalmadığını belirterek, "İş yapmaktan 1. Kordon'da gezmeye fırsat bulamadık, belki basın mensupları bizi orada çok görmedi ama vatandaş gördü" dedi.

Gördes Barajı'ndan İzmir'e su getirilmesi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bazı sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Ben kızdım, hemen temel attık. 'İzmir'e su akacak' dedik. Ana dağıtım hattı yapılamadı. Samimiyetle söylüyorum. Başka bir şehirde ana dağıtım kanallarına girmiyoruz. Pozitif ayrımcılık yapıyoruz, yaptık çünkü İzmir buna layık. İzmirli bunu takdir ediyor. İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu temin edilmiştir. Gördes Barajı ve toplam 106,5 kilometre isale hattı inşa edilmiştir." 

- Eroğlu gözyaşlarına engel olamadı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisini anlattığı sırada duygulanarak gözyaşına hakim olamayan Bakan Eroğlu, "Biz her yıl Aziz Atatürk ve kahraman gazilerimizi anmak için zafer yürüyüşü yapıyoruz. Kocatepe'yi ihya ettik. Bunu biz ihya ettik. Bazıları laf ediyorlar. Lafla olmaz, seviyorsan göstereceksin" diye konuştu.

- "Kemeraltı'nı su altında bırakarak Venedik yaptılar"

Yağmur nedeniyle Kemeraltı'nın sık sık su altında kaldığını hatırlatan Eroğlu, şöyle dedi:

"Kemeraltı'nı su altında bırakarak Venedik yaptılar. Orada şimdi ekiplerimiz çalışıyor. Buraya nereden bu yağmur suları geliyor, evvela kontrol altına alacağız. Kemeraltı dünyanın en tanınmış, estetik, zarif ticaret merkezi olacak. Kemeraltı Çarşısı'nın sahibi esnaf çocuğu olarak benim. Sahip çıkacağız."

Muhalefet partilerinin İzmir halkına bir şeyler söyleyip gittiğini savunan Veysel Eroğlu, İzmir'in ideolojilere alet edilmemesi gerektiğini, AK Parti olarak kente kavga için değil, İzmir'e geliştirmek için geldiklerini vurguladı. 

Muhalefet partilerine çağrıda bulunan Eroğlu, "Biraz proje koyun ortaya, nasıl yapacaksınız. Bizde dakikasıyla belli. Biz vatandaşın mağduriyetini görüp İzmir'de tarihe geçen köprü yapıyoruz. Onlar konuşur AK Parti yapar. Biz ayağı yere basan projeler yapıyoruz. Onlarınki kuru laftan ibaret. Birisi iğneyi batırır, senin balonun da 7 Haziran'da söner" dedi.

CHP'nin adaylarını tanımadığını belirten Veysel Eroğlu, "Ben polemik adamı değilim. CHP'nin adayı kimdir bilmiyorum. Bir Kılıçdaroğlu'nu tanıyorum. Onu da mecliste gördüm. Onun dışında tanımıyorum. Zaten arazide yoklar, çoğu Ege Bölgesi'nin evladı değil" diye konuştu. 

- İzmir'de 1.parti olacağız"

İzmir projelerini hayata geçirmeye devam ettiğini kaydeden Eroğlu, "Bizim her yerde izimiz var, vatandaşa sorun. Sonra oraya tabela asıyorlar, 'Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz' diye. Sahipleniyorlar" dedi.

İzmir'de seçim sonuçlarına ilişkin tahminde bulunan Veysel Eroğlu, "Kılıçdaroğlu 8 Haziran'da AK Parti'nin İzmir'de 1. parti olmasının şokunu yaşayacak. Özellikle 2. bölgede. Biz İzmir'de 1. parti olacağız, ona yürekten inanıyorum. İzmir şu anda CHP'li belediyelerden dolayı muzdarip, vatandaş onu mutlaka değerlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşması sırasında akaryakıt karnesi de gösteren Eroğlu, "CHP deyince yokluk demektir, borçlanma demektir, enflasyon demektir, faiz lobisinin işlemesi demektir. Biz İSKİ genel müdürüydük, batmış kurumu teslim aldık borcu ödedik. Kılıçdaroğlu SSK gibi bir kurumu iflas ettirdi. İzmir'i ona teslim etmeyi gönül hiç kabul eder mi?" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı