Ermeni işgalinin tahribatı dünyaya duyurulacak

Ermeni işgalinin tahribatı dünyaya duyurulacak

Azerbaycan, Ermeni işgalinde Yukarı Karabağ ve civarında oluşan kaybın belirlenmesi ve dünyaya duyurulması için kurulan çalışma grubu faaliyete geçti

BAKÜ (AA) - Azerbaycan, Ermeni işgali nedeniyle Yukarı Karabağ ve etrafındaki illerde oluşan mal ve can kaybının belirlenmesi ve bunun dünyaya duyurulması için oluşturulan çalışma grubu faaliyetlerine başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla geçen yıl kurulan çalışma grubu, doğada, tarihi ve kültürel anıtlarda oluşan tahribatın ve can kaybının belirlenmesi için çalışmalarını başlattı.

Tarih, iktisat, mimari, maliye, arkeoloji gibi birçok alanda uzmanların yer aldığı grubun hazırlayacağı rapor, önce Cumhurbaşkanı Aliyev'e, daha sonra ise uluslararası kurumlara sunulacak. 

Grubun başkanlığını yürüten milletvekili Hanhüseyin Kazımlı, Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi'nin düzenlediği bir konferansta, işgal altındaki topaklarda bulunan tarihi ve kültürel anıtların durumuyla ilgili bilgi verdi. Kazımlı, Ermeniler tarafından işgal edilen arazilerde resmi kayıtlı 901 tarihi ve kültürel anıt bulunduğunu belirtti. 

Çalışma grubu olarak işgal altındaki anıtlarla ilgili araştırma yaptıklarını söyleyen Kazımlı, "O bölgelerde Azerbaycanlılara ait 50 türbe, 67 cami, 92 ziyaretgah, 106 mabet, 32 köprü, 39 kale, 262 hatıra anıtı, 253 arkeolojik anıt bulunuyordu" dedi. 

Kazımlı, işgal altındaki bölgelerde kalan anıtların büyük kısmının Ermeniler tarafından tamamen yok edildiğini veya tahrip edildiğini belirterek, "En fazla İslami anıtlar yıkıma maruz kaldı. 67 camiden 63'ü tamamen yok edildi. Dört cami ise tahrip edildi" şeklinde konuştu.

Uluslararası kurumların müdahalesi sonucu Ağdam Camisi, Şuşa Aşağı Gövher Ağa, Yukarı Gövher Ağa ve Saatlı camilerinin yıkılmadığını, ancak sadece duvarlarının kaldığını kaydetti. 

Kaynak:Haber Kaynağı