Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması

Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

ERMENEK (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması" dedi.

Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile açıklamalarda bulundu.

Taner Yıldız, konuşmasına, trafik kazasında yaşamına yitiren 15 işçiye ve Elazığ'daki şehide Allah'tan rahmet dileyerek başladı. 

Ocakta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yıldız, "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması" diye konuştu.

Malzemelerin çıkartılmasında sabaha kadar vardiyalı olarak çalışıldığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bundan sonra su seviyesi 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. 780 metreden sonra karbondioksit ile alakalı bir gaz deşarjı olmaması için hassasiyet gerekiyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı herhangi bir risk oluşmaması da önemli. Bütün bunların detaylarını arkadaşlarımızla planladık."

Yıldız, yapılan çalışmalarla 800 kodunun altına inildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe karşımıza hangi tablonun çıkacağını bilemiyoruz. Su çekme işi artık desandreden nefeslik kısmına aktarılmış oldu. Her iki tarafın da olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsan bunların güçleri artırıldı. Şu anda önceliğimiz su değil, tahkimat ve malzeme çıkarılması. İlk amacımız 777'ler 780'ler koduna gelmek. Orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz."

Son metreküp suya varıncaya kadar hepsinin çıkartılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, MTA'dan gelen sondaj makinesinin montajına sabah başlandığını ve makinenin çalışmasıyla 172 metreden, madenin en dip noktasından şılam, çamur ne varsa çekilebileceğini söyledi. 

Madendeki son teftişte belirlenen eksikliklere ilişkin soru üzerine Yıldız, bu konularda ilgili birimlerin çalışmalarını devam ettirdiklerini ancak şu anda ocakta yapılan çalışmalara yoğunlaşmak istediklerini, doğru olanın öncelikle işçilere ulaşmak olduğunu ifade etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı