Erken tanı ve tedavide Check-up’ın önemi büyük

Erken tanı ve tedavide Check-up’ın önemi büyük

Medicana Konya Hastanesi Mesul Müdür Yardımcısı Dr. Gökhan Ürkmez, erken tanı ve tedavinin planlanması için check-up’un büyük bir başarı oranı sağladığını söyledi.

Dr. Ürkmez, Check-up’ın sağlık sorunu olmayan kişinin olası hastalıklarını, erken tanıyla tespit edebilmek amacıyla yapılan yaş, genetik, yapı, çevresel faktörler dikkate alınarak hazırlanan bir sağlık taraması programı olduğunu söyledi. Dr. Ürkmez, ileri evrelerde tespit edilen sağlık sorunları, hasta ve ailesi için çok yıpratıcı bir süreç oluşturduğunu belirtti.

Ürkmez, yılda bir kez mutlaka bir check-up yapılmasını söyleyerek, “Bu bize erken tanı ve tedavinin planlanması için büyük bir başarı oranı sağlıyor. İleride hastalığa neden olacak riskleri erken tespit ederek bununla ilgili yapılması gereken tedavi yöntemini uygulama şansı buluyoruz. Dolayısıyla check-up’un kişilerin sağlıklı yaşamakla ilgili biriktirdiği, tüm riskleri ortadan kaldırma şansına sahip oluyorsunuz” dedi.

Yapılan tam bir fiziki muayenenin ardından bir kan sayımı yapıldığını anlatan Dr. Ürkmez, “Bu kan sayımıyla karaciğer böbrek gibi hayati fonksiyonlu organların, oluşturulabilecek riskler tarafından değerlendirilmesi ve erken tanının, hastanın ilerde başına gelebilecek olumsuz tabloyla tedavi edilebilirlik şansının kaybolmamasını sağlamış oluyor. Çıkan sonuçlar bir hekim tarafından değerlendiriliyor” ifadesini kullandı.

 

"KAN TAHLİLİ İLE RİSKLERİ KENDİ BAŞINIZA HESAPLAMANIZ YANLIŞ"

Yapılan en büyük yanlışlardan birisinin de kişilerin bir laboratuvara başvurarak kan tahlillerini laboratuvarda yaptırmaları olduğunu söyleyen Dr. Gökhan Ürkmez, “Oradan çıkan sonuçlarla kendi hastalıkları ya da oluşturulabilecek riskleri kendilerinin değerlendirmeye çalışmaları. Bununla ilgili çok büyük risk aslında sadece laboratuvardan çıkan sonuçların değerlendirilmesiyle ortaya çıkıyor. Çünkü bir hekim olmaksızın bu değerlendirmenin yapılması gerçek anlamda hastanın tedavi ve hastalık riskinin değerlendirilmesinde bir güven kaybına neden oluyor. Bu nedenle mutlaka check-up’un ciddi bir bakış açısı ile profesyoneller tarafından bir hekim başkanlığında organize edilmesi ve bu doğrultuda ilerlenmesi gereken bir program olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Dr. Ürkmez, hekim odaklı ve yardımcı tanı yöntemleriyle birlikte başvuran kişilerin geçmişteki oluşturulabilecek ailevi ya da çevresel risk faktörlerini ortadan kaldırabilmek amacıyla bir tarama programı yaptıklarını anlatarak, “Çıkan sonuç hekim tarafından değerlendiriliyor. Check-up ciddi bir iştir güvenilir bir merkezde güvenli bir ekip tarafından yürütülmesi gereken sağlık tarama programıdır. Biz Medicana Sağlık Gurubu olarak sizleri bu güce ve bu güvenilirliğe sahip olan merkezlerimize bekliyoruz. Sağlığınız bizim için değerlidir” şeklinde konuştu.