Erken hasadın ilk zeytinyağları piyasaya sunuldu

Erken hasadın ilk zeytinyağları piyasaya sunuldu

Muğla'nın Yatağan ilçesinde yeni sezonun erken hasat zeytinlerinden ilk zeytinyağları alındı

MUĞLA (AA) - Zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden Muğla’da, erken hasat zeytinlerden elde edilen ilk yağlar piyasaya sunuldu.

Yatağan ilçesinde, erken hasat zeytinlerin sıkılmasında elde edilen ve yöredeki çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak kabul edilen zeytinyağı, sıkma makinelerinin çeşmelerinden akmaya başladı.

Erken hasat zeytininden, zeytinyağının şifa veren maddelerinin en az kayıpla üretilebilmesi için 18 derecede işlendi. Bu işlemde, 460 kilogram zeytinden, 32 kilogram zeytinyağı elde edildi.

Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasat zamanından önce hasat edilen zeytinlerle yaptıkları sıkımın özel bir aşama olduğunu anlattı.

Bu zamanda sıkılan zeytinyağının, polifenol denilen ve ilaç özelliği gösteren maddeler yönünden oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Totoş, bu çalışmanın oldukça pahalıya mal olduğuna dikkati çekti.

Totoş, 400 kilogramı aşkın zeytinden 15 kilogram civarında yağ elde edildiğini dile getirerek, "Ama bunun tıbbi yönü çok güçlü olacak. Sofradaki sıradan zeytinyağları gibi algılanmayacak bir ürün" dedi.

Yaklaşık 15-20 gün içerisinde benzer bir çalışmayı tekrarlayacaklarını anlatan Totoş, bu sayede değişik zamanlarda üretilen zeytinyağlarının tıbbi yönlerini tespit edebileceklerini söyledi.

- Üretim aşaması öğrencilere anlatıldı

Bu arada elde edilen zeytinyağının bir kısmı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu’nun bu yıl ilk defa öğrenci kabul eden Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı öğrencilerine ikram edildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Türkoğlu, Gıda Kalite Kontrol ve Analiz Bölümü’nün okullarında yeni açıldığını anlattı.

Bu yıl ilk defa 31 öğrenciyle eğitime başladıklarını dile getiren Türkoğlu, "Bölümümüzün ilk öğrencilerini, ilk gezisinde Yatağan’da üretim yapan zeytinyağı fabrikasının, soğuk sıkım ile yapılan ilk zeytinyağı sıkımına getirdik ve üretime tanık olduk" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı