Erişteye, çiviye... Mevlana'yı çizdi!

Erişteye, çiviye... Mevlana'yı çizdi!

Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri için farklı çalışmalara imza attı.

Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri için erişteden balık puluna, çividen fasulyeye, makarnadan kabak çekirdeğine ve tarçına kadar birçok nesne üzerine Mevlana'yı çizdi.

Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri çerçevesinde Konya Dedeman Otel'de açılan sergide, ressam ve minyatür sanatçısı Hasan Kale'nin, birçok nesne üzerinde İstanbul ve Mevlana'yı anlatan minyatürleri yer alıyor.

Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği ve ancak büyüteçle gezilebilen sergide en yoğun ilgiyi Kale'nin, bir çivinin başına çizdiği neyzen ve semazen ile balık puluna çizdiği Mevlana resmi görüyor.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

18 Aralıka kadar açık kalacak sergide, İstanbul ve Mevlana konulu birbirinden ilginç 42 mikro çalışma, sanatseverler tarafından büyüteç aracılığıyla görülebilecek. Sergide, mikro çalışmaların yanı sıra, tuval üzerine yapılmış sema ve semazen konulu resimler de yer alıyor.

Kale'nin toplu iğne başı, sinek kanadı, kabak çekirdeği gibi nesneler üzerine yaptığı resimlerin yer aldığı ''Mühr-ü İstanbul'' sergisi geçtiğimiz ay İstanbul'da açılmıştı.

-5 YAŞINDAN BERİ ÇİZİYOR

Çalışmaları hakkında bilgiler veren Kale, yaklaşık 15 yıldır küçük nesneler üzerine resimler yaptığını ve 5 yaşından beri resimle uğraştığını ifade etti.
Ufak nesneler üzerinde bu tarz çalışmaları Türkiye'de sadece kendisinin yaptığını iddia eden Kale, minyatürleri su bazlı boya ile çizdiğini, resimleri yaparken büyüteç kullanmadığını sadece hipermetrop rahatsızlığı olduğu için gözlük kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Kale, herkesin zannettiği gibi çok ince fırçalar kullanmadığını, hatta bazı fırçaların uç kalınlıklarının yarım santimetre olduğunu belirterek, disiplinli çalışmayla ve aşk ile bu çalışmaları gerçekleştirdiğini vurguladı.

Dünyada bu işi yapan çok fazla kişi olmadığını dile getiren Kale, ''Herkes mikroskop ve büyüteç altında çalışırken, ben çıplak gözle çalışıyorum. Farkındalık yarattığıma inanıyorum. Ayağımıza batan veya duvara tablo asmak için kullanılan bir çivinin üzerindeki neyzen ve semazen resmi sanatseverlerin büyük beğenisi çekiyor ve akılda kalıcı oluyor'' dedi.

-MEVLANA İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Kabak çekirdeği, kibrit çöpü, makarna, kalem, çivi, vida, tüy, koza, fasulye, Antep fıstığı ve balık pulu gibi çok sayıda nesnenin üzerine resim yaptığını bildiren Kale, son çalışmasında Mevlana'yı ön plana çıkardığını anımsattı.
Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri çerçevesinde böyle bir çalışma yaptığını anlatan Kale, şunları söyledi:

''Mevlana'yı resmettiğim nesneler ilk kez burada sergileniyor. Amacımız Mevlana'yı ufalttıkça daha da büyütmek. Balık puluna Mevlana'yı, erişteye selam duran semazeni, çivi başına neyzen ve sema eden semazeni, tarçının üzerine selama durmuş neyzenleri, makarna ve kabak çekirdeğine selam duran mevleviyi, nazar boncuğu ile fasulyenin üzerine dönen semazeni, Antep fıstığı kabuğu üzerine 3 semazeni, kahve çekirdeğinin üzerine de Mevlana türbesini resmettim. Hepsi de Konyalı sanatseverlerden büyük ilgi görüyor.''
Türk sanatçılarının dünya üzerinde farklı ve keyifli şeyler yaptığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Kale, ''Türk sanatçısının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için sanatseverlerin sergimizi geziyor olması bizi sevindirdi. Sergiyi, İstanbul, Ankara, İzmir ve yurt dışında da açacağız'' diye konuştu.