Ergene'nin arıtma çamurlarından enerji elde edilecek

Ergene'nin arıtma çamurlarından enerji elde edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk:- "Çalışmalar sonucunda, atık çamurların depolanmasının çözüm olmadığı kanaatine vardık"- "Ergene havzasında arıtma çamurlarının yönetimi için kurutma, ek yakıt ve yakma tesisi kurularak, enerji elde edilmesi

TEKİRDAĞ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Ergene havzasının arıtma çamurlarının depolanması yerine enerji elde etmek için kullanılmasının öngörüldüğünü belirterek, "Arıtma çamurlarının yönetilmesi için yap-işlet-devret modeli ön plana çıkmıştır." dedi.

Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Kapanış Çalıştayı, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Öztürk, burada yaptığı konuşmada, atık çamurların bertarafı için yapılan çalışmalar kapsamında, NKÜ Mühendislik Fakültesince rapor hazırlandığını anlattı.

Atık çamurları çimento fabrikaları başta olmak üzere biyogaz gibi çeşitli seçeneklerde enerjiye dönüştürmek adına alternatifler üzerinde çalıştıklarını aktaran Öztürk, "Ergene Havzası atık su arıtma tesislerinden çıkan atık çamurlarının bertaraf edilmesi için üniversite bünyesinde yararlı bir çalışma gerçekleştirdik. Atık çamurların bertaraf edilmesi için sıfır arıtma modeli kapsamında çeşitli alternatifler oluşturduk." diye konuştu.

Çalışmalar sonucunda, atık çamurların depolanmasının çözüm olmadığı kanaatine vardıklarını dile getiren Öztürk, raporda, arıtma çamurlarının tamamının çeşitli yöntemlerle yönetilmesinin koşullarını belirleyen senaryolar oluşturulduğunu kaydetti.

Mustafa Öztürk, Ergene havzasında arıtma çamurlarının yönetimi için kurutma, ek yakıt ve yakma tesisi kurularak, yakma ile enerji elde edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Arıtma çamurlarının yönetilmesi için etkin bir finansal model, en ekonomik model olarak, yap-işlet-devret modeli ön plana çıkmıştır." bilgisini verdi.

Proje kapsamında Ergene Havzasında Evsel, Kentsel ve Endüstriyel Atık Su Arıtma Çamurları Yönetimi Planı hazırlandığını belirten Öztürk, şöyle devam etti:

"Bu amaçla öncelikle bölgedeki endüstriyel sektörlerin proje konusuyla ilişkili verilerinin güncellenmesinin gerçekleştirilmesi, daha sonra ise mevcut ve oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespit edilmesi, endüstriyel arıtma çamuru karakterizasyonu, arıtma çamurlarının işlenmesi, çamur geri kazanım ve bertaraf alternatiflerinin belirlenmesi ile maliyet analizlerinin yapılması amaçlanmıştır."

Müsteşar Öztürk, ayrıca atık çamurların bertaraf edilmesinin daha kolay hale getirilmesi ve yatırımcıların önünü açmak için yönetmelikte birtakım değişiklikler yapılmasının planlandığını kaydetti.

Proje Koordinatörü Lokman Hakan Tecer de toplantıda projeyle sunum yaptı.

Çalıştaya, Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :