Ergene Havzası projesi yerli çözümle hızlanacak

Ergene Havzası projesi yerli çözümle hızlanacak

Yerli imkanlarla tünel açma makinesi üreten E-Berk AŞ, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında yürütülen proje için TÜBİTAK desteğiyle yeni bir tünel açma makinesinin üretimini gerçekleştirdi- E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru:- "Ü

ANKARA (AA) - SEVGİ CEREN GÖKKOYUN - Yerli imkanlarla geliştirdiği tünel açma makineleriyle adından söz ettiren E-Berk AŞ, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında yürütülen proje için TÜBİTAK desteğiyle yeni bir tünel açma makinesi üretti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye’yi dünyada tünel açma makinesi üreten sekizinci ülke konumuna getiren E-Berk, Ergene Havzası'nda, su kirliliğinin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilerek sulama suyu kalitesine kavuşturulması amacıyla yürütülen proje için de kolları sıvadı.

Firma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önemle üzerinde durduğu "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında yürütülen proje için TÜBİTAK desteğiyle yeni bir tünel açma makinesinin üretimini yaptı.

Tünel açma makinesinin, Ergene Havzası'nda yer alan organize sanayi bölgelerinin havzada yarattığı su, toprak ve hava kirliliğini önlemek amacıyla hayata geçirilen plan kapsamındaki projenin bir an önce bitirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Yaklaşık 12 bin parçadan oluşan ve 120 ton ağırlığındaki tünel açma makinesi, günlük ortalama 20 metre kazı yapacak. 60 metre uzunluğundaki makine, toplam 2 bin 500 metrelik kazı gerçekleştirecek. E-Berk tarafından üretilen tünel açma makinesiyle yaklaşık 30 milyon liralık iş bitirilmesi hedefleniyor.

Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin özverili çalışmalarıyla üretilen zemin denge basınçlı tünel açma makinesi için 18 Eylül'de açılış töreni düzenlenecek.

- "Türk mühendisinin gücünü tüm dünyaya göstermek istiyoruz"

E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, yaptığı değerlendirmede, ürettikleri yerli tünel açma makineleriyle ithalatın önüne geçmeyi amaçladıklarına dikkati çekerek, "2016-2017 yıllarında ülkemiz 250 milyon dolar ve 120 milyon dolar değerinde tünel açma makinesi ithalatı gerçekleştirdi. Bu bağlamda, E-Berk olarak ithalatın azaltılmasına ciddi bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz." dedi.

Türkiye'nin ihracat ortalamasının kilogram başına 1,2 dolar civarında olduğunu belirten Özüdoğru, "Ürettiğimiz ürünlerin değerleri kilogram bazında 18-20 dolar civarında bulunduğunu düşünürsek bu ürünlerin ülkemize sağlayacağı katkının önemi ortaya çıkıyor. Edindiğimiz tecrübe ve Ar-Ge merkezlerimizle her türlü üretime hazırız. Türk mühendisinin gücünü tüm dünyaya göstermek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :