Ereğli'nin ayrık otu, yarış atlarını koşturuyor

Ereğli'nin ayrık otu, yarış atlarını koşturuyor

Torosların eteklerinde bulunan Konya'nın Ereğli ilçesi, iklim yapısı, yüksek kalsiyumlu toprağı, bölgede yetişen ayrık otu ve elverişli bitki örtüsünden dolayı yarışlara hazırlanan atlara ev sahipliği yapıyor

 Türkiye'deki büyük yarışlara katılan atlar, iklim yapısı ve elverişli bitki örtüsünden dolayı Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştiriliyor. 

At yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığı Ereğli ilçesi, son yıllarda at yetiştiriciliğinin merkezi haline geldi. Yarış atları için istenen koşula sahip olan Ereğli, nem oranı düşük olan Toroslar'ın eteklerinde yer alıyor. 

Yaz ayları oldukça serin geçen ilçeye, genellikle İngiliz ve Arap atları getiriliyor. İklim yapısının yanı sıra ilçenin en önemli özelliği topraktaki kalsiyum ve ayrık otu. Bu toprakta yetişen ve kemik yapısını güçlendiren kalsiyumca zengin ayrık otu atların vazgeçilmez besin ögelerinin başında geliyor. Sadece ayrık otu için Ereğli'ye atlarını getirenler oluyor.

- "Burada yetişen atlar büyük başarılar elde ediyor"

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki at yetiştiriciliğinin Osmanlı dönemine kadar uzandığını söyledi.

Ereğli'de 350 yarış atının bulunduğunu belirten Soylu, ilkbaharda bu sayının bine kadar çıktığını, atlar için otel gibi pansiyonlar bulunduğunu dile getirdi.

Bitki örtüsü ve havası gibi çeşitli özellikleri bulunan ilçeye genelde çevre illerden atların getirildiğini aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Burada yetişen atlar yarışlarda büyük başarılar elde ediyor. Önceki yıllarda, bulunduğumuz çiftlikten 12 tane Cumhurbaşkanlığı koşusu kazanmış at var. 2006'da koşuyu kazanan bir at damızlık olarak bekliyor. Doğumdan itibaren burada yetişen atlarda gözle görülür şekilde değişimleri fark ediyoruz." 

Kaynak:Haber Kaynağı