Ereğli’de üreticilere mantar hastalığı uyarısı

Ereğli’de üreticilere mantar hastalığı uyarısı

Konya’nın Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, aşırı yağışların sebep olduğu mantar hastalıklarına karşı üreticilerin tedbirli olmaları konusunda uyarıda bulundu

Konya’nın en önemli hububat üretici ilçesi olan Ereğli’de geçtiğimiz yıl yağışların yetersizliği ve kımılsüne zararlılarının olumsuz etkisi beraberinde verimsizliği ve sap-saman sorununu getirmişti. Bu yıl özellikle Nisan ayı yağışlarının bol olması neticesinde Ereğli genelinde verimin yüksek olması beklenirken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven ve beraberindeki konu uzmanı Ziraat Mühendisleri ile birlikte hububat alanlarını gezerek incelemelerde bulundu.
Özkan Özgüven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl nisan ayında 7-8 kilogram olan yağış miktarının bu yıl 84 kilogram olduğunu belirtirken, bu yağışların hububatlarda birçok bölgede az da olsa yaprak lekesi adı verilen septroia hastalığına sebep olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili gerekli ilan ve duyuruların ilçe müdürlüğünde yapıldığını kaydeden Özgüven, “Aşırı yağışların ardından hava sıcaklıklarının atmasıyla hububatta mantar sporları yavaş yavaş ortaya çıkmakta ve yapraklarda leke dediğimiz septoria hastalığı meydana gelmekte. Bazı bölgelerimizde fazla tohum kullanımıyla sık ekimden dolayı kök çürüklüğü hastalığı da tespit ediyoruz. Vatandaşların sık sık tarlalarının kontrol etmeleri, yapraklarda leke, sararma görmeleri halinde ilçe müdürlüğümüze gelerek reçeteli ilaç yazdırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Öte yandan, mısır üreticilerinin yağışlar neticesinde bir an evvel ekimi gerçekleştirmek istediklerini belirten Özgüven, mısır ekilecek tarlalarda yaptıkları incelemelerde toprağın ekim için tavında olmadığını tespit ettiklerini ve mısır ekimi için 1-2 gün daha beklenilmesinin daha uygun olacağını sözlerine ekledi.