Ereğli Akgöl Sazlıkları Canlanıyor

Ereğli Akgöl Sazlıkları Canlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya’da bulunan Ereğli Akgöl Sazlıklarını eski günlerine döndürmek için yaptığı projeler sonuç vermeye başlamasıyla Akgöl yeniden kuş cenneti haline geldi

Türkiye’nin  uluslar arası önemi sahip 135 sulak alanlarından birisi olan Akgöl, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde tekrar eski günlerine dönmeye başladı. Geçtiğimiz son 15 yılda kurumaya yüz tutan ve ekolojik dengesini kaybeden Akgöl son iki yılda yeniden canlanmaya başladı. 
Ereğli Sazlıkları olarak da bilinen alan, DSİ 4’üncü Konya Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan rehabilitasyon çalışmalarının ardından eski günlerine dönmüş olup, başta sucul türler olmak üzere pek çok kuş türü ve balıklara ev sahipliği yapıyor.  DSİ Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Akgöl’ün geçmiş yıllarda kontrolsüz atık su bırakılmasından sonra başta balık türleri olmak üzere gölün birçok doğal yaşam unsurunu yok etmiş; buna bağlı olarak pelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk ettiği söylendi. Yapılan açıklamanın devamında Akgöl sazlıklarında yaşadığı bilinen 220 kuş türü, 2003 yılında yapılan sayımlarla 38 olarak tespit edildiği ve kuraklık ve alanı besleyen kaynaklar üzerinde su rejimine yapılan müdahaleler sonucu gölalanı gittikçe küçülmüş ve taban suyunun düşmesiyle de göl çevresindeki sazlıklar ve sulak çayırlar kurumaya başladığı söylendi. DSİ Konya Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamanın devamında alanın tekrar eski hale getirilmesi şu şekilde açıklandı, “2013 yılında Bölge Müdürlüğümüzce tamamlanan “Ereğli (Akgöl) Sazlıkları Sulak Alan Rehabilitasyon Projesi” ile sahada 343 hektarlık alanda daimi sulak alan oluşturulması hedeflenmiştir. Alandaki doğal malzeme kullanılarak 6 bin 700 metre uzunluğunda sedde oluşturulmuştur. 

resim22-001.JPG

eregli-akgol-sazliklari-canlaniyor-(3).jpg

eregli-akgol-sazliklari-canlaniyor-(4).jpg

“Ereğli Sazlıkları Sulak Alan Rehabilitasyon Projesi” ile ekolojik fonksiyonlarını yeniden kazanan Akgöl habitatında 2014 yılı itibarıyla doğal dengenin yeniden kurulduğunun işaretleri olan sazlıkların genişlediği, kuş ve balık popülasyonunun arttığı gözlenmiştir. Ayrıca bu restorasyon projesi ile Türkiye’deki benzer alanlar için örnek alınabilecek sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Bu yıl Bölgemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin de etkisiyle ilkbahar Akgöl’e erken geldi. Uyanmaya başlayan ekosistem görsel bir şölene dönüşerek izleyenleri büyülemektedir”

Haber Merkezi

eregli-akgol-sazliklari-canlaniyor-(5).jpg

resim221.JPG