Erdoğan'ın D-8 Zirvesi'ne ilişkin basın toplantısı

Erdoğan'ın D-8 Zirvesi'ne ilişkin basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Bangladeş ilk etapta bize 3 bin dönüm kadar yer verebilirse bu arazi üzerinde biz bir çalışma yapalım istiyoruz ki 3 bin dönümlük yer 100 bin kişiyi istihdam veya iskan edebilir. Bu nedir? Çadır kentler kurabiliriz. Bizim bu k

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bangladeş ilk etapta bize 3 bin dönüm kadar yer verebilirse bu arazi üzerinde biz bir çalışma yapalım istiyoruz ki 3 bin dönümlük yer 100 bin kişiyi istihdam veya iskan edebilir. Bu nedir? Çadır kentler kurabiliriz. Bizim bu konuda belli bir tecrübemiz var, bu tecrübemizi oraya aktaralım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen, Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi'nin ardından Dolmabahçe Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, bir gazetecinin, ay sonu faaliyete başlayacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının temeli atılırken çoğu kişinin bunun gerçekleşeceğine inanmadığını belirterek, görüşünü sorması üzerine, "Ben inandım ve şimdi de bitti." ifadesini kullandı.

Ay sonu açılış için Bakü'de olacaklarını dile getiren Erdoğan, "Sadece onu yapmayacağız, inşallah iki günümüzü oraya ayırdık, hem Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun açılışını yapacağız, biraz da onla beraber seyahat edeceğiz. Güzel olur değil mi? Bir de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızı da orada yapacağız. Bu ay sonu Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan böyle güzel bir buluşma olacak ama birçok yerden tabii İlham kardeşim davetler yaptı. Onlar da inşallah gelecekler, beraberce bu güzel anı kutlayacağız." diye konuştu.

Bir basın mensubunun, Türkiye'nin uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, "Bunları giderek büyüterek 'Dünya 5'ten büyüktür' felsefesine kanalize etmek için neler söyleyeceksiniz?" demesi üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dünkü toplantıda da söylediklerimizi dalga dalga arttırarak devam ettireceğiz. Bütün mesele yanımıza ortak bulmak. İkili görüştüğümüz zaman dünyadaki ülkeler 'güzel', diyor, 'olmalı' diyor. 'Hadi beraber bunu söyleyelim' dediğiniz zaman, bakıyorsunuz hepsinde bir korkaklık, ürkeklik var. Neyden korkuyorsun? Menfaat ilişkileri birçok ülkenin bu konularda tavır belirlemesini engelliyor. Halbuki 5 ülke dünyayı şu anda adeta yönetirken, bizim haklarımızı bize verme noktasında karar alıyorlar mı? Hayır. Onların işine nasıl gelirse öyle."

Erdoğan, şu anda Birleşmiş Milletler'deki 196 ülkenin kaderinin 5 ülkenin, hatta bazen bir ülkenin elinde olduğunu belirterek, o ülkenin "hayır" demesi durumunda oradan kararın çıkmayacağını vurguladı.

- "Ben adalet arıyorum"

Bunun değiştirilmesini istediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Azerbaycan niye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde olmasın. Türkiye niye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde olmasın. Bakın dikkat edin, şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bir tane halkı Müslüman olan ülke yok. Bu adalet mi ve bunun kıtalararası dağıtımını da adil yapmak gerekiyor. 20 ülke mi olacak, 20 ülke olsun. 30 ülke mi olacak, 30 ülke olsun. Bu 30 ülke dönerli olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni, daimi ülkenin haklarına eşit olarak sahip, bu şekilde dünyayı yönetsinler. Geçici ve daimi üye ayrımı olmayacak, bunların hepsi daimi üye olacak. Diyelim 2 yıl, bu 2 yılı on beşer on beşer düşünürsek, öyle veya onar farketmez. Çünkü birisi hafıza olarak kalmalı ama ikinci yılı geldiğinde o değişmeli, diğeri girmeli. Bu şekilde bu süreç çalışırsa o zaman dünyada adaleti tesis çok daha rahat olacaktır. Hiçbir ülke 'Ben Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne giremedim.' demeyecek. Bilecek ki 5 yıl sonra, 6 yıl sonra bana da böyle bir hak gelecek ama şu anda böyle birşey yok.

Şimdi bırakın daimi üyeliği, geçici üye olabilmek için yapılan lobilerin haddi hesabı yok. Geçici üyeliğin ise hiçbir kıymeti harbiyesi yok sadece elini kaldırıp indiriyorlar. Onun için ben adalet arıyorum."

Erdoğan, toplantıda bir gazetecinin D-8'in, D-20 olabileceği açıklamasını hatırlatarak, bu örgütün genişlemesi fikri için aday ülkelerin olup olmadığını sorması üzerine şöyle konuştu:

"Şimdi bu bir teklif. Örneğin, İlham kardeşime teklif ettim. Yani eğer böyle bir ittifak varsa 'Biz varız' diyor. Faraza Kazakistan, Suudi Arabistan... Yani bunlarla görüşüp istişareyle ve birbirleriyle de tabii uyumları çok önemli. Özbekistan... Yani bunlarla uyum çok çok önemli. Bunların istişarelerini şu andaki D-8 yapmalı ve istişareler yapıldıktan sonra da bu D-20'ye kimleri alabiliriz. Bazı ölçüler burada tabii ki belirlemekte fayda var. Bu ölçüleri belirledikten sonra bu ekonomik mi olacak, bu kıtalara yönelik mi olacaktır. Bütün bunları bir defa masaya yatırıp ona göre almamız gereken diğer üye arkadaşları da buraya dahil edeceğiz. Şimdi İslam İşbirliği Teşkilatı'nın ilkeleri var, D-8'in ilkeleri var. Bu ilkeler daha da genişleştilebilir, ondan sonra da bu ilkelere uygun olanları D-8 üyeleri değerlendirmesini yapar, 'Şu ilkeler olabilir.' der teklifi yaparız."

- "Bangladeş yer verirse çadır kentler kurabiliriz"

Arakan'a yapılan yardımlarla ilgili bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada öncelikli olarak Bangladeş'in, ilk etapta 3 bin dönüm kadar yer eğer Bangladeş bize verebilirse bu arazi üzerinde biz bir çalışma yapalım istiyoruz ki 3 bin dönümlük yer 100 bin kişiyi istihdam veya iskan edebilir. Bu nedir? Çadır kentler kurabiliriz. Bizim bu konuda belli bir tecrübemiz var, bu tecrübemizi oraya aktaralım. Oralarda hakikaten şu andakiler çadırdan başka her şeye benziyor. Çok felaket ve burada biz sahra hastanesi kuralım, eğitim için eğitim çadırları vesaire kuralım ve bunları olgunlaştıralım. Bangladeş'ten de bütün oradaki ihtiyaçları oradan karşılayalım, gıda, giyim-kuşam ve bunun yanında ilaç ve tüm ihtiyaçları oradan karşılayalım. Dolayısıyla Bangladeş ekonomisine de bir haraketlilik getirmiş olalım dedik ve şu anda ilgili arkadaşlarımız karşılıklı olarak bu çalışmayı yürütecekler. Temenni ederim ki biran önce oradan bir yer tahsisi sağlanabilirse hemen bizim AFAD, Kızılay, Diyanet Vakfı hep birlikte bu çalışmayı yürütüp süratle netice almak istiyoruz."

Erdoğan, bir gazetecinin, Arakanlı Müslümanlar için, "Türkiye her yere yardım elini uzatıyor ancak D-8 üyesi diğer ülkelerden bu anlamda bir teklif, öneri geldi mi?" şeklindeki sorusuna, "Bugün biz o teklifleri almadık, öyle bir şeyin içine girmedik. Fakat ben D-8 üyesi ülkeler içinden de buna katkısı olabilecek ülkeleri düşünüyorum, yeter ki ön açılsın. Yani burada pres yapan yok." yanıtını verdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :