"Erdoğan'ı Hindistan'da misafir etmekten mutluluk ve onur duyacağız"

"Erdoğan'ı Hindistan'da misafir etmekten mutluluk ve onur duyacağız"

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Kulshreshth:- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Hindistan'da ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. Kendisini Hindistan'da misafir etmekten büyük mutluluk ve onur duyacağız"- "İki ülkenin potansiyeline baktığımızda, 6,4 milyar dolarlık t

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Nisan'da başlayacak 2 günlük Hindistan ziyaretine ilişkin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Hindistan'da ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. Kendisini Hindistan'da misafir etmekten büyük bir mutluluk ve onur duyacağız." ifadelerini kullandı.

Kulshreshth, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hindistan ziyaretinden önce AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Hindistan arasındaki tarihi ilişkilerin yüzlerce yıl öncesine dayandığını söyleyen Kulshreshth, Osmanlı Devleti ile Hindistan arasındaki ilk kayıtlı etkileşimin 15. yüzyılın ortalarına kadar uzandığını belirtti. Kulshreshth, iki ülkenin siyasi ilişkilerinde herhangi bir sorun bulunmadığının altını çizerek, ilişkileri hem devletler hem de halklar düzeyinde daha da geliştirmek istediklerini dile getirdi.

İki ülkenin zengin bir tarihi ve kültürel bağı olduğunu ifade eden Kulshreshth, Türk kültürünün izlerinin Hint kültüründe görülebileceğini kaydetti. Kulshreshth, iki dilde "hesap", "dükkan", "meşhur", "pehlivan" gibi 700'den fazla ortak kelime bulunduğundan söz etti.

Öte yandan, Hindistan'da köklü bir "Sufi geleneğinin" olduğunu belirten Kulshreshth, Türkiye'de de benzer bir "Sufi geleneği" bulunduğundan ancak iki geleneğin birbirinden bağımsız geliştiğinden bahsetti. Kulshreshth, yine de bu durumun iki ülke arasındaki kültürel bağı güçlendirdiğini anlattı.

Mahatma Gandi ve Hindistan'ın özgürlük mücadelesine katkıda bulunan diğer bütün liderlerin Türkiye'yi desteklediğini belirten Kulshreshth, "Hindistan'da Mustafa Kemal Atatürk'e çok büyük hayranlık var. Hindistan'da kendi bağımsızlıkları için mücadele veren insanlara ilham kaynağı oldu." dedi.

Türkiye ile Hindistan'ın 1948 yılında, Hindistan'ın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Dostluk Anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Kulshreshth, aynı yıl Hindistan'ın ilk Ankara büyükelçisinin göreve başladığını anımsattı. Kulshreshth, bütün bunların Hindistan'ın Türkiye ile gelişen ilişkilerine verdiği önemi gösterdiğini kaydetti.

Kulshreshth, 2003 yılından bu yana iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin sürdürüldüğüne dikkati çekti. Büyükelçi Kulshreshth, ayrıca Türkiye ile Hindistan'ın gerek Türkiye'nin gerekse diğer ülkelerin ev sahipliğindeki G-20 gibi uluslararası organizasyonlarda bir araya gelme fırsatı bulduğunu söyledi.

- Erdoğan'ın Hindistan ziyareti

Kulshreshth, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hindistan ziyaretine ilişkin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Hindistan'da ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. Kendisini Hindistan'da misafir etmekten büyük bir mutluluk ve onur duyacağız. Kendisi daha önce de Hindistan'ı ziyaret etmişti, bu ikinci ziyareti olacak. Ancak Cumhurbaşkanı olarak ilk kez ziyaret edecek. 2008 yılındaki ziyareti gibi bu da tarihi bir ziyaret olacak." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülkenin ilişkilerinde başka bir "kilometretaşı" olacağını belirten Kulshreshth, bu ve bunun gibi üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin gözden geçirilmesini ve taze bir yön verilerek geliştirilmesine katkı sağladığını kaydetti.

Türkiye ile Hindistan'ın ekonomik ilişkilerine de değinen Kulshreshth, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi, son on yılda 7 kat büyüdü. Baktığınız zaman, 7 kat çok büyük bir gelişme. Türk istatistiklerine göre, 2016 yılında iki ülkenin ticaret hacmi 6,4 milyar dolar düzeyinde. Ancak, iki ülkenin potansiyeline baktığımızda, bu 6,4 milyar dolarlık ticaret hacmi yeterli düzeyde değil. Türkiye ve Hindistan, ikisi de G-20 ülkeleri. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer alıyoruz. Ekonomilerimizin büyüklüğüne ve büyüme hızına bakıldığında, toplam ticaretin çok daha yüksek bir düzeyde olması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ticarette Türkiye'nin Hindistan'dan yaptığı ithalatın daha büyük paya sahip olduğunu dile getiren Kulshreshth, ancak Türkiye'nin Hindistan'a ihracatının da son yıllarda artış gösterdiğine dikkati çekti. Türkiye'nin Hindistan'a ihracatında geçen yıl ocak ayından bu yıl mart ayına kadar yaklaşık yüzde 69 oranında artış kaydedildiğini aktaran Kulshreshth, bu gelişmeden hoşnut olduğunu ifade etti.

İki ülke firmalarının karşılıklı yatırımlarının bulunduğuna ancak bunların çok düşük bir seviyede olduğuna işaret eden Kulshreshth, "Ekonomilerimizin büyüklüğüne bakıldığında, Türkiye'nin ve Hindistan'ın diğer ülkelerdeki yatırımlarına bakıldığında, bence bundan çok daha iyisi yapılabilir. Karşılıklı yatırımlar hem çok önemli hem de gerekli. Çünkü ne kadar çok karşılıklı yatırımımız olursa, ticarete de o kadar pozitif etkisi dokunacaktır." şeklinde konuştu.

Hindistan'ın yaklaşık yüzde 7'lik bir büyüme oranına sahip olduğunu belirten Kulshreshth, "Türk inşaat firmaları çok ünlü. Daha fazla Türk şirketini Hindistan'da görmekten çok memnun oluruz. Aynı şekilde, Hint şirketlerine de Türkiye'deki fırsatları keşfetmelerini ve Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü niteliğindeki coğrafi konumunu iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Mesela, ocak ayında, 'Mahindra and Mahindra'nın' ki en büyük Hint şirketlerinden biri, Türk tarım makine ve teçhizat şirketine yatırım yaptığını duyduğuma çok memnun oldum. Umarım, bu olumlu bir eğilimin başlangıcı olur." dedi.

- Bilimsel alanda iş birliği

İki ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğine de değinen Kulshreshth, TÜBİTAK ile Hindistan Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi (CSIR) arasındaki iş birliği çerçevesinde Türk-Hint bilim adamlarının zaman zaman ortak projeler gerçekleştirdiklerinden bahsetti.

Türkiye'nin kendi uzay programını başlatmak üzere çalışmalar yaptığını ifade eden Kulshreshth, Türkiye'nin 2009 yılında ilk uydusunu Hindistan'dan uzaya gönderdiğini hatırlatarak, bunun da potansiyel bir iş birliği alanı olduğunu söyledi.

Kulshreshth, Hindistan'dan bazı öğrencilerin Türkiye'de öğrenim gördüğünü, iki ülkenin eğitim alanında da çok daha büyük potansiyele sahip olduğuna işaret etti. Büyükelçi Kulshreshth, ayrıca turizmin de önemli bir işbirliği alanı olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :