Erdoğan'dan Ruhban okulu fırçası!

Erdoğan'dan Ruhban okulu fırçası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Rum gazetecinin Ruhban okulu sorusuna sert çıkarak "Önce siz sözünüzde durun, siz de hiç al yok" dedi

Cuhmurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu basın toplantısı düzenledi. Derviş Eroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

"Güçlü Türkiye, güçlü KKTC demek"

Güçlü bir Türkiye güçlü bir KKTC demektir. Biz kardeşiz. Sevinçte, tasada biriz. Kimse bu birliği bozamaz. Sayın Erdoğan vizyonuyla sadece Türkiye'de değil dünyada bir liderdir.

Kuzey Kıbrıs Ortadoğu'nun tam ortasında stratejik önemi daha da artan bir topraktır. Batmayan bir uçaktır.

 

Sayın Erdoğan Başbakanlık yaptığı sürece bize kapısını her daim açık tutmuş ve tüm ihtiyaçlarımızı karşılamıştır.

Kendisini bu süreçte de destekleyeceğiz. Anavatan Türkiye'nin desteğiyle yok olmaktan bu zamanlara getirmiştir. 60 bin öğrencisiyle bir üniversite şehridir. Turizmde de ileri seviyeye gidiyoruz.

Asrın projesi olan Türkiye'den deniz altından gelecek suyun önemi çok büyüktür. Bu projeyle daha da güçleneceğiz.

Rum komşularımız bu adanın bizim de vatanımız olduğunu anlasınlar. Biz Kıbrıs sorunun daha fazla uzatılmadan çözülmesinden yanayız. Çözümden yana olmamıza rağmen bize uygulanan ambargo tamamen haksızlıktır. BM'ye görüşmelere kaldığımız yerden devam edeceğimi söyledim. Kıbrıs'da çözümü isteyen bizlerin daha fazla cezalandırılmaması gerektiğimizi söyledim.

"Rum kesimiyle olumlu görüşmeler olmuyor"

Rum kesimiyle olumlu görüşmeler olmuyor. Buna karşın barışçıl ve esneklikle Şubat ayında bir ortak deklarasyon yayınladık ama sonra bu kararlarından vazgeçtiler.

Referandum konusunda doğru tavır almadılar. Rum kesiminden birkaç adım önde davrandık. Önde giderken bize tuzak kurmalarını biliyoruz. Bu uzun ve ince yolda tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

Cuhmurbaşkanı seçilmem sonrasında ilk ziyaretimi KKTC'ye yapıyorum. İkili görüşmelerimizi yaptık. Sayın Eroğlu'yla çalışma yemeğinde Kıbrıs sorununu ele aldık. Geçmişi çok çok uzun o günden bugüne sabırla hareket eden bu sabrının da karşılığını göremeyen Kıbrıs halkı var.

Temenni ederim ki sabrın sonu selamettir. Adil kapsayıcı bir çözümden yanayız. Adil olmayan bir projeyi asla kabul etmeyiz.

"Yunanistan ve İngiltere de samimiyetini ortaya koymalı"

Garantör ülkeler olarak bizim samimiyetimizi Yunanistan ve İngiltere de ortaya koymalılar. Başka garantör ülke arayanlar bundan uzak dursunlar.

Hedefimiz müzakere sürecini devam ettirmektir. Sayın Annan'a "Bu süreci başlatalım. KKTC her zaman bir adım önünde olacak"

Müzakerelere başladık. İsviçre'de istedik dumanı çıkartalım. O gün zorla referandum kararı çıktı. KKTC onuruna düşeni yaptı. Güney Kıbrıs aynı yanlışı yaptı. Oradaki çalışmalarımızı mahvetti.

"Rum kesimi çalışmaları boşa çıkardı"

AB orada aynen şunu söylemişti "Biz bu noktada KKTC'nin gösterdiği referandum kararının yanında olacağız" demişti. Ama sözlerinde durmadılar. Rum Kesimi çalışmaları boşa çıkardı. Buna rağmen Rum Kesimi AB üyeliğine alınmıştır. Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız. Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir." Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması refeha çok katkı sağlayacaktır.

Şu anda hayat suyu getirmeye çalışıyoruz. 2-3 ay içerisinde Türkiye'den KKTC'ye gelecek. Bir de bunun yanında enerji projemiz devam ediyor. Burdaki hava kirliliğini ortadan kaldıracağız. Bu projelerimiz adanın tamamına fayda sağlamasıdır. Şunu bilmenizi isterim ki, gittiğimiz her yerde Kıbrıs bizim ilk gündem maddemizdir. Biz burada seyirci değiliz, garantör ülkeyiz. O yüzden buraya ilişkin söyleyecek sözümüz her zaman vardır.

RUHBAN OKULU MESELESİ SORULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'de yapılan basın açıklamasında Rum gazetecinin "Ruhban okulu meselesi ne durumda" sorusunu yanıtladı.

Erdoğan, Rum gazeteciye, şu yanıtı verdi;

"Birkaç yıl önceydi Gökçeada'da dolaşıyorum. Bir rum genci geldi. Meğerse benim de teşkilatımda. Bir Rum kızına aşık. Annem babam istemiyor. Gittik konuştuk. Hayırdır neden engel oluyorsun? dedim. Gelenektir dedi. Ben de diğer çocuklar nerede dedim? Amerika'da onları neden çağırmıyorsun dedim. Bizim tüm vatandaşlarımıza kapımıza açıktır. Tüm vakıf mallarını geri verdik.

"KARŞI TARAFTAN BİR ADIM BİLE YOK"

Ruhban okulunu açmak bizim için mesele değil. Bizim Yunanistan'daki İskeçe müftüsünü bunlar atamak istiyor. Sizden de bir adım olsun. Böyle bir şey yok. Bizim tüm vatandaşlarımıza kapımıza açıktır. Tüm vakıf mallarını geri verdik. Ruhban okulunu açmak bizim için mesele değil. Bizim Atina'da yıkılmış iki camimiz var. Bunların tadilatını yapalım dedim. Karamanlis'ten bu yana ses yok. Bartholomeos dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yok. Sonra 20 tane papaz getirdiler. Çünkü Lozan antlaşmasında bu böyle. Bizim Yunanistan'daki İskeçe müftüsünü bunlar atamak istiyor. Sizden de bir adım olsun. Böyle bir şey yok."(yenişafak)