Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin sorgulanması davası

Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin sorgulanması davası

Cumhuriyet savcısı, esasa ilişkin mütalaasını hazırlamak üzere mahkeme heyetinden dava dosyasını istedi

ANKARA (AA) - Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının "Detaylı Veri Analizi (DEVA) 1-2" programlarından sorgulayarak, elde ettikleri verileri FETÖ'ye aktardıkları öne sürülen sanıkların yargılanmasına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Abdullah Karaca, İsmail Ünal, Kenan Taşkın, Okan Tanju Baytak ve Muhittin Avcı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın avukatı Sami Kabadayı katıldı.

Başka suçtan Van F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Fazlı Şen ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlantı kuruldu.

Beyanları dinlenen sanıklar, atılı suçu kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Erdoğan'ın avukatı Kabadayı da eksiklerin giderilmesi ve sanık Şen'in tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, esasa ilişkin mütalaasını hazırlamak üzere mahkeme heyetinden dava dosyasını istedi.

Müzakerenin ardından ara karar açıklayan heyet, Şen'in tutukluluk halinin devamı ve mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın savcıya verilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, farklı illerde görev yapan sanıkların, Emniyet Genel Müdürlüğünün "DEVA" programına girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine eriştikleri belirtiliyor.

Programda "devlet sırrı" niteliğinde bilgi olmadığı ancak Erdoğan ve ailesine ait kişisel verilerin yer aldığı bildirilen iddianamede, bunların öğrenilmesi ve yayılmasının devlet güvenliğini tehlikeye soktuğu ifade ediliyor.

İddianamede, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, "DEVA 1-2" programları üzerinden sorguladıkları ve elde ettikleri verileri FETÖ'ye aktardıkları öne sürülen sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmaları isteniyor.

Sanıkların, hiçbir istihbari veri girişi yapmadan, Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini elde etmek için sorgulama yaptıkları belirtilen iddianamede, "Şüphelilerin, Erdoğan ve ailesinden birilerinin özel bilgilerini elde ederek toplum nazarında küçük düşürmek, siyasi olarak bu bilgileri şantaj için kullanmak, seçimlerde yenilmesini sağlamak, dış ülke istihbaratlarına bu bilgileri vererek, Türkiye'nin imajını zedelemek amacını güttükleri anlaşılmaktadır." tespitine yer veriliyor. İddianamede, sanıkların "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" suçundan da cezalandırılmaları talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :